Αρση βαρών (Γ): Σάρα Αχμέντ, η πρώτη Αιγύπτια που κατακτά μετάλλιο
Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες της Αιγύπτου, καθώς η Σάρα Αχμέντ έγινε η πρώτη που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε 100 χρόνια παρουσίας (Στοκχόλμη 1912-Λονδίνο 2012) η χώρα της βόρειας Αφρικής είχε γιορτάσει την κατάκτηση 52 μεταλλίων, κανένα όμως δεν ήταν... γένους θηλυκού. Μέχρι την σημαδιακή ημερομηνία της 10ης Αυγούστου 2016 όταν η 18χρονη Αχμέντ με μαντήλα στο κεφάλι και στολή που κάλυπτε όλα τα μέρη του σώματός της, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 69κ. Αρσης Βαρών.
Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες της Αιγύπτου, καθώς η Σάρα Αχμέντ έγινε η πρώτη που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε 100 χρόνια παρουσίας (Στοκχόλμη 1912-Λονδίνο 2012) η χώρα της βόρειας Αφρικής είχε γιορτάσει την κατάκτηση 52 μεταλλίων, κανένα όμως δεν ήταν… γένους θηλυκού. Μέχρι την σημαδιακή ημερομηνία της 10ης Αυγούστου 2016 όταν η 18χρονη Αχμέντ με μαντήλα στο κεφάλι και στολή που κάλυπτε όλα τα μέρη του σώματός της, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 69κ. Αρσης Βαρών.
Παράλληλα έγινε η πρώτη γυναίκα από οποιαδήποτε αραβική χώρα που κατακτά μετάλλιο στην Αρση Βαρών. Τυπικά, σε λίγες εβδομάδες αυτό πιθανότατα δεν θα ισχύει, αφού όταν οριστικοποιηθούν οι ποινές των αθλητριών που βρέθηκαν ντοπαρισμένες στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, η κατάταξη θα αλλάξει. Κι αυτό θα φέρει την -επίσης Αιγύπτια- Αμπιρ Αμπνμτελραχμάν στην τρίτη θέση της κατηγορίας των 75 κιλών, αφού στο Λονδίνο είχε καταταγεί 5η, όμως αναμένεται να διαγραφούν τα αποτελέσματα δύο αθλητριών που βρίσκονταν σε υψηλότερη θέση.
Η Σάρα Αχμέντ, όμως, αποδείχθηκε… πανέξυπνη. Οταν οι εκπρόσωποι του Τύπου στο Ρίο την ενημέρωσαν για το τυπικό της υπόθεσης, εκείνη απάντησε: «Εντάξει, όμως εγώ θα είμαι για πάντα η πρώτη που ανεβαίνει στο βάθρο!» Πράγματι, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να τής στερήσει. «Είναι τόσο μεγάλη τιμή για μένα… Ολη η Αίγυπτος περίμενε ένα ή δύο μετάλλια από την ομάδα μας. Ελπίζω η επιτυχία μου να φέρει κι άλλες κοπέλες στην Αρση Βαρών και να δημουργηθεί μια νέα γενιά, ένα νέο ξεκίνημα» είπε η νεαρή πρωταθλήτρια. Η Αρση Βαρών είχε χαρίσει στο παρελθόν εννέα ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα της. Αλλά πρόκειται για πολύ μακρινό παρελθόν, καθώς το τελευταίο από αυτά κατακτήθηκε πριν από σχεδόν 70 χρόνια, το 1948 στο Λονδίνο. Δεκαετίες μετά, η Αίγυπτος ανέδειξε μια πολύ σπουδαία αρσιβαρίστια, τη Νάλα Ραμαντάν, παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αρχές του αιώνα που μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως μεγάλο φαβορί για μετάλλιο, όμως ακυρώθηκε. Επέστρεψε οκτώ χρόνια μετά στο Λονδίνο, όπου κατέκτησε την 5η θέση στα +75 κιλά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα»
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
- Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Μαρσέιγ 2-3: Γλίτωσαν στο τέλος οι φιλοξενούμενοι, νίκη με εκτελεστή τον Γκρίνγουντ (vid)
- Μονακό – Γαλατασαράι 1-0: Σε «τροχιά» πρόκρισης με Μπαλογκάν! (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)






































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442