Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ομπάμα: Η μάχη κατά των τζιχαντιστών δεν απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου

Ομπάμα: Η μάχη κατά των τζιχαντιστών δεν απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο που θα παρουσιάσει για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επαφές ήταν παραγωγικές, όπως τονίστηκε, όμως αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου είναι ότι δεν θα ζητηθεί έγκριση του Σώματος για την ανάληψη δράσης.

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο που θα παρουσιάσει για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επαφές ήταν παραγωγικές, όπως τονίστηκε, όμως αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου είναι ότι δεν θα ζητηθεί έγκριση του Σώματος για την ανάληψη δράσης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Χάρι Ρέιντ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο ίδιο Σώμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου χρόνο, το Κογκρέσο είχε μπλοκάρει τα σχέδια του Λευκού Οίκου για αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Ο Ομπάμα θα παρουσιάσει το σχέδιό του με διάγγελμα το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου.

Με βάση δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Εννιά στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 91%) θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος συνιστά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πάνω από επτά στους δέκα (71%) εγκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν εδώ και έναν μήνα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ενώ το 65% συμφωνεί να επεκταθούν οι επιχειρήσεις αυτές και στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι φτάνει στο Αμμάν της Ιορδανίας, στον πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο των αμερικανικών ενεργειών για το σχηματισμό ενός συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά το Αμάν, ο Κέρι θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, καθώς και με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Πολλές αραβικές χώρες έχουν ήδη εκφράσει την προθυμία τους να υποστηρίξουν τη σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία.

Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου είχαν ήδη εκφράσει από την Κυριακή την κοινή τους αποφασιστικότητα για την «αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων» όπως η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που κατέχει μεγάλα τμήματα στο Ιράκ και τη Συρία.

Και η Αίγυπτος, μια χώρα-κλειδί στην περιοχή, δήλωσε «πολιτική» στήριξη στο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αν και ανέφερε ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ως μέρος ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο