Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής έντασης στην Τουρκία, στην οποία προστέθηκε και το νέο μέτωπο του Ερντογάν με τους δικαστικούς, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κίνηση ακολουθεί την τεταμένη συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση το Σάββατο, στην οποία η αντιπαράθεση «λύθηκε» με γροθιές εκτόξευση αντικειμένων.
Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της πολιτικής έντασης στην Τουρκία, στην οποία προστέθηκε και το νέο μέτωπο του Ερντογάν με τους δικαστικούς, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ,ο Γκιουλ (του κυβερνώντος ΑΚΡ) προσκάλεσε τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τον αρχηγό του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Οι συναντήσεις ξεκινούν μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.
Η κίνηση του Γκιουλ, σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ακολουθεί ιδιαίτερα την τεταμένη συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση το Σάββατο, στην οποία η αντιπαράθεση «λύθηκε» με γροθιές εκτόξευση αντικειμένων.
Αρκετοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Γκιουλ να παρέμβει στη μάχη για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, μπλοκάροντας το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η αντιπολίτευση και το συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο (το οποίο συζητείτο στην επιτροπή της Βουλής το Σάββατο) υποσκάπτεται η ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης.
Το CHP έχει προαναγγείλει ότι θα προσβάλει το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν περάσει από τη Βουλή και κυρωθεί από τον πρόεδρο.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.