Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Για το ελληνικό σινεμά μίλησαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 54ου ΦΚΘ

Για το ελληνικό σινεμά μίλησαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του 54ου ΦΚΘ

Για τον ρόλο τους ως μέλη της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το πώς βλέπουν τις ταινίες και τι περιμένουν από αυτές μίλησαν ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής), ο κριτικός κινηματογράφου Σκοτ Φούντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στις Κάννες, Εντουάρ Ουάιντροπ, η παραγωγός από τη Ρουμανία, Άντα Σόλομον και ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα.

Για τον ρόλο τους ως μέλη της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το πώς βλέπουν τις ταινίες και τι περιμένουν από αυτές μίλησαν ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν (πρόεδρος της κριτικής επιτροπής), ο κριτικός κινηματογράφου Σκοτ Φούντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών στις Κάννες, Εντουάρ Ουάιντροπ, η παραγωγός από τη Ρουμανία, Άντα Σόλομον και ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα.

«Ως μέλη μιας κριτικής επιτροπής κουβαλάμε τη γνώση και την αγάπη για το σινεμά, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βλέπουμε τις ταινίες σαν μικρά παιδιά, σαν να τις βλέπουμε για πρώτη φορά» είπε ο Αλεξάντερ Πέιν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος. Ο ίδιος δήλωσε ότι ταυτόχρονα τον απασχολούν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας ταινίας. «Αν καταφέρεις και τα ξεχάσεις αυτά, τότε η ταινία είναι καλή» είπε.

«Σίγουρα θα μάθουμε πολλά. Κάθε ταινία μάς μεταφέρει σε διαφορετικούς κόσμους. Εμείς είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το σινεμά, όχι για να κάνουμε μια κατάταξη» είπε η παραγωγός από τη Ρουμανία, Άντα Σόλομον.

«Εγώ αυτό που περιμένω από το σινεμά είναι να μετουσιωθεί, να βγει από την κεντρική ιστορία και να δείξει και την ποίηση που κρύβει το μέσο» τόνισε ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα που συμμετέχει και αυτός στην κριτική επιτροπή.

Ο κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, Σκοτ Φούντας είπε ότι σε ένα τέτοιο Φεστιβάλ ελπίζει να δει την επόμενη γενιά, όχι μόνο σκηνοθετών, αλλά και σεναριογράφων και παραγωγών, όλα τα ενδιαφέροντα ταλέντα.

«Κάθε ταινία είναι σαν ένα μωρό» επισήμανε ο Αλεξάντερ Πέιν. «Αν το αγαπήσουμε θα το έχουμε μαζί μας για πάντα. Άρα τα Φεστιβάλ είναι σαν μια βάφτιση» τόνισε.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναφέρθηκαν και στο λεγόμενο «ελληνικό κύμα του παράξενου», όπως έχει ομαδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο ξένος Τύπος ένα είδος του ελληνικού σινεμά. «Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες» είπε επ’ αυτού ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ. «Ακόμα και στη νουβέλ βαγκ έγιναν πολλά λάθη. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες σκηνοθέτες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πιστεύω» τόνισε. «Αλλά αν μιλάμε για μία άνθηση του ελληνικού σινεμά, για ένα νέο κύμα, αυτό πιστεύω μπορούμε να το δούμε μετά από 20 χρόνια» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σκοτ Φούντας είπε ότι πρόκειται για μία κατηγοριοποίηση που διευκολύνει τους δημοσιογράφους.«Οι ελληνικές ταινίες δέχονται μεγάλης προσοχής μετά τον Κυνόδοντα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Υπάρχουν μερικοί πολύ ενδιαφέροντες σκηνοθέτες» είπε.

Για τη διαφορά mainstream και ανεξάρτητου σινεμά, η Άντα Σόλομον δήλωσε: «Είναι σαν να έχουμε ένα σινεμά φαστ φουντ και ένα σινεμά γκουρμέ. Ο κόσμος πεινά για πρωτότυπα πράγματα και δεν επιθυμεί να φάει πρόχειρο φαγητό. Εάν, όμως, έχεις συνηθίσει να τρως πατάτες τηγανιτές σε όλη σου τη ζωή, τότε δύσκολα θα απολαύσεις το χαβιάρι. Τα Φεστιβάλ κάνουν ακριβώς αυτό: βοηθούν στη «χώνεψη»».

Η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση και στο πώς αυτή πλήττει -εάν πλήττει- το σινεμά. Ο Σκοτ Φούντας είπε ότι πλέον και το Χόλιγουντ αναγνωρίζει την οικονομική πραγματικότητα και βάζει τους ήρωές του να έρχονται αντιμέτωποι με αυτή.

«Υπάρχουν χώρες που το σινεμά βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είπε ο Εντ.Ουαϊντρόπ. «Στη νότια Ευρώπη για παράδειγμα, αν και υπάρχουν σκηνοθέτες που προσπαθούν να βρουν λύσεις, το σινεμά κινδυνεύει» πρόσθεσε.

Αποστολή Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο