Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τη μάχη της πατέντας αναβαθμισμένου φαρμάκου στην Ινδία έχασε φαρμακοβιομηχανία

Τη μάχη της πατέντας αναβαθμισμένου φαρμάκου στην Ινδία έχασε φαρμακοβιομηχανία

Το Ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την απόπειρα της Novartis να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία νέα έκδοση του Glivec, υπάρχοντος φαρμάκου της για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, κρίνοντας πως η «ανανέωση» δεν ήταν σημαντική. Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για την τεράστια ινδική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, καθώς δημιουργεί προηγούμενο βάσει του οποίου οι ευρεσιτεχνίες δεν θα μπορούν, ουσιαστικά, να «παρατείνονται» βάσει μικρών τροποποιήσεων στο φάρμακο. Η απόφαση «αποθαρρύνει την καινοτόμο έρευνα», απαντά η εταιρεία.

Το Ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε την απόπειρα της Novartis να κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία νέα έκδοση του Glivec, υπάρχοντος φαρμάκου της για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, κρίνοντας πως η «ανανέωση» δεν ήταν σημαντική.

Η απόφαση έχει μεγάλη σημασία για την τεράστια ινδική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, καθώς δημιουργεί προηγούμενο βάσει του οποίου οι ευρεσιτεχνίες δεν θα μπορούν, ουσιαστικά, να «παρατείνονται» βάσει μικρών τροποποιήσεων στο φάρμακο.

Η ινδική βιομηχανία γενόσημων έχει μέγεθος 26 δισ. δολαρίων και προμηθεύει μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Το εν λόγω φάρμακο κοστίζει στην Ινδία 2.600 δολ. το μήνα, ενώ το αντίστοιχο γενόσημο 175 δολάρια.

Η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική μάχη στην Ινδία για το Glivec από το 2006. Τότε, το ινδικό γραφείο ευρεσιτεχνιών δεν κατοχυρώσει τη νέα έκδοση του φαρμάκου, όπως είχε ζητήσει η Novartis, επειδή δεν επρόκειτο για νέο σκεύασμα αλλά για τροποποιημένη έκδοση προηγούμενου φαρμάκου.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός καταδίκασε σήμερα την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αιτήματος για αναγνώριση της πατέντας αντικαρκινικoύ φαρμάκου, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή «αποθαρρύνει την καινοτόμο φαρμακευτική έρευνα που είναι σημαντική στην προαγωγή της επιστήμης προς όφελος των ασθενών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο