Απειλή στα «θεμέλια της Αιγύπτου» βλέπει ο στρατός στην πολιτική κρίση
Η βαθιά πολιτική κρίση σε συνδυασμό με τα οικονομικά πρόβληματα της Αιγύπτου «απειλούν τα θεμέλια του αιγυπτιακού κράτους», ανέφερε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έχει επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε πόλεις του Σουέζ, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις αιματηρές ταραχές -αλλά, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις επέμειναν και τη νύχτα προς Τρίτη.
Η βαθιά πολιτική κρίση σε συνδυασμό με τα οικονομικά πρόβληματα της Αιγύπτου «απειλούν τα θεμέλια του αιγυπτιακού κράτους», ανέφερε ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που έχει επίσης και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Άμυνας.
Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε πόλεις του Σουέζ, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις αιματηρές ταραχές -αλλά, παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, οι διαδηλώσεις επέμειναν και τη νύχτα προς Τρίτη.
Στις νυχτερινές διαδηλώσεις στις πόλεις πάνω στη Διώρυγα, που γίνονται στον απόηχο των αιματηρών ταραχών των τελευταίων ημερών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 52 άτομα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και σε αστυνομικά τμήματα, καίγοντας περιπολικά.
Εκτός από το Πορτ Σαΐντ και την Ισμαϊλίγια, επειδόδια σημειώθηκαν και στο Κάιρο -η νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ φωτίστηκε από τα φλεγόμενα οχήματα που είχαν πυρπολήσει οι διαδηλωτές. Το πρωί πάντως, παρά το «σύνηθες» των προηγουμένων ημερών, οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν αναζωπυρώθηκαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν «χρησιμοποιηθεί» γενικά για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων στο ενδιάμεσο στρατιωτικό καθεστώς μετά την πτώση του Μουμπάρακ, αλλά κρατούσαν «χαμηλό προφίλ» μετά την άνοδο του Μόρσι. Η όλο και συχνότερη καταφυγή του Μόρσι στο στρατό θεωρείται ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης.
Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο στρατηγός αλ Σίσι ανέφερε πως «η προστασία της διώρυγας του Σουέζ» είναι ο πρωταρχικός στόχος της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις της περιοχής.
«Η συνέχιση της διαμάχης των αντιτιθέμενων πολιτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους» προειδοποίησε ο στρατηγός σε ομιλία του, η οποία αναρτήθηκε και στην σελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Facebook. «Ο αιγυπτιακός στρατός θα παραμείνει ο συμπαγής λίθος, στον οποίο στηρίζονται τα θεμέλια του κράτους», τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή
- Αλκοτέστ και για τα πατίνια
- Έρχονται αυξήσεις άνω του 10% στα ασφάλιστρα υγείας
- Η βιομηχανία του «σκοτεινού τουρισμού»: Γιατί οι νέοι επισκέπτονται τόπους καταστροφής;
- Σχέσεις: Από πότε το dating έχει γίνει τόσο πολύ δύσκολο;
- Από τους δασμούς μέχρι τα Labubu, το 2025 ήταν μία… ιδιαίτερη χρονιά για τη παγκόσμια οικονομία
- Miriam Rodríguez: Η μητέρα που κυνήγησε τους δολοφόνους της κόρης της – Και το πλήρωσε με τη ζωή τη
- Ο Tyler, the Creator έχει ενθουσιαστεί με το κινηματογραφικό του ντεμπούτο – «Μια βουτιά με τα μούτρα σε κάτι καινούργιο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)




























![Στα λευκά «ντύθηκε» η Κωνσταντινούπολη την πρώτη ημέρα του χρόνου – Χιονοστιβάδες στην πόλη Βαν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/konstantinopole-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442