Σπάνιος πυροστρόβιλος βιντεοσκοπήθηκε στην έρημο της Αυστραλίας
'Ενας σκηνοθέτης που αναζητούσε τοποθεσίες για γυρίσματα στην έρημο της Αυστραλίας είχε την τύχη να βιντεοσκοπήσει ένα στρόβιλο από φλόγες ύψους 30 μέτρων στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στο Άλις Σπρινγκς. Οι πυροστρόβιλοι ίσως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συνήθως όμως κρύβονται στο κέντρο μεγάλων πυρκαγιών και σπάνια καταγράφονται,
‘Ενας σκηνοθέτης που αναζητούσε τοποθεσίες για γυρίσματα στην έρημο της Αυστραλίας είχε την τύχη να βιντεοσκοπήσει ένα στρόβιλο από φλόγες ύψους 30 μέτρων στη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στο Άλις Σπρινγκς.
Οι πυροστρόβιλοι ίσως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συνήθως όμως κρύβονται στο κέντρο μεγάλων πυρκαγιών και σπάνια καταγράφονται, εξήγησε στο δικτυακό τόπο Life’s Little Mysteries o Μαρκ Ουαϊσόκι, καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και κλιματολόγος της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Στην πραγματικότητα, επισήμανε, ο μηχανισμός σχηματισμού των πυροστρόβιλων είναι διαφορετικός από ό,τι στους ανεμοστρόβιλους, μοιάζει όμως με το φαινόμενο των στροβίλων σκόνης που εμφανίζονται συχνά σε καυτές ερήμους.
Ο πυροστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από μικρές περιοχές του εδάφους στις οποίες η θερμοκρασία τυχαίνει να είναι υψηλότερη. Ο αέρας ζεσταίνεται από αυτά τα δυσανάλογα θερμά σημεία του εδάφους και αρχίζει να ανυψώνεται, οπότε σχηματίζει μια στήλη χαμηλότερης πίεσης. Ο γύρω αέρας εισβάλλει σε αυτή την περιοχή για να αποκαταστήσει την ισορροπία και τελικά αρχίζει να περιστρέφεται σε δίνη.
Καθώς η δίνη αυτή ανεβαίνει και τραβά τις φλόγες προς τα πάνω, προσθέτει ο Δρ Ουαϊσόκι, η διάμετρός της κοντά στο έδαφος μικραίνει και οι φλόγες περιστρέφονται όλο και ταχύτερα, όπως συμβαίνει σε έναν πατινέρ που τραβά τα χέρια του προς τον κορμό για να αυξήσει την ταχύτητα περιστροφής.
Δεδομένου ότι το φαινόμενο σπάνια βιντεοσκοπείται, λίγα είναι γνωστά για τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν οι πυροστρόβιλοι. Ο Δρ Ουαϊσόκι εκτιμά ότι φτάνουν μέχρι 30 μέτρα από το έδαφος, περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα και διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα κρίση για τον πρίγκιπα Χάρι – Το Λονδίνο επανεξετάζει την προσωπική ασφάλειά του στις επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με τον Ελ Κααμπί (vid)
- Έχουν περάσει 38 χρόνια από την έναρξη της Πρώτης Ιντιφάντα και οι Παλαιστίνιοι ακόμα αγωνίζονται
- Αγρότες: Καταστολή στα μπλόκα, εισαγγελείς και «εγκληματικές οργανώσεις» απέναντι σε ένα κίνημα που φουντώνει
- Η εποχή του OnlyFans – Όταν η οικειότητα και η μοναξιά γίνονται εμπορεύματα
- Ο Τσικίνιο είχε την πρώτη φάση του Ολυμπιακού (vid)
- Τα μηνύματα της 20χρονης με τον 14χρονο στον Χολαργό – Τι υποστηρίζει ένας από τους δράστες
- Καλύβια: Αυτά είναι τα καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο κλεμμένο ΙΧ – Κρατά το στόμα του κλειστό ο 37χρονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442