Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Άκαρπες οι συνομιλίες Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για τη μείωση του αμερικανικού χρέους

Άκαρπες οι συνομιλίες Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για τη μείωση του αμερικανικού χρέους

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν και την Κυριακή οι συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια σε διάστημα 10ετίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, ενώ στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν και την Κυριακή οι συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια σε διάστημα 10ετίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου 75 λεπτά, ο Αμερικανός πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συμβιβαστική λύση, γιατί οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική.

«Πρέπει να βρεθεί λύση» διεμήνυσε ο Μπ.Ομπάμα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι «εάν ξεδιπλώσουμε το σενάριο της αμερικανικής χρεοκοπίας, τότε ναι, έχουμε κατά σειράν αυξήσεις των επιτοκίων, συντριπτικά πλήγματα στα διεθνή χρηματιστήρια, πραγματικά θλιβερές επιπτώσεις όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία συνολικά».

Οι συνομιλίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουλίου ώστε να υπάρξει χρόνος για τη σύνταξη του νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού πάνω από τα 14,3 τρισ. δολάρια.

Στην περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν, τότε στις 2 Αυγούστου η Ουάσινγκτον θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για σήμερα, Δευτέρα, ενώ στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στις βασικές διαφωνίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση του χρέους είναι ότι οι μεν αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ προωθούν καταργήσεις φοροαπαλλαγών υπέρ των πλουσιότερων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συμφωνήσουν να αυξηθεί το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, εφόσον η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Με μπαράζ συνεντεύξεων σε αμερικανικά δίκτυα την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ξεκαθάρισε ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».

«Αυτήν την εβδομάδα και σίγουρα μέχρι το τέλος της επόμενης θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει πως η αύξηση του ορίου δανεισμού θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 2 Αυγούστου» είπε στο CBS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο