Δέσμη ιδεών για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια προτείνουν οι καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ
Νέο τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για να έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό τον κύριο λόγο, οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά για να προσελκύουν ξένους φοιτητές και μείωση των ιδρυμάτων υπό προϋποθέσεις προτείνουν οι ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ εν όψει του νόμου-πλαισίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.
Νέο τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, για να έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό τον κύριο λόγο, οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά για να προσελκύουν ξένους φοιτητές και μείωση των ιδρυμάτων υπό προϋποθέσεις προτείνουν οι ομοσπονδίες των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ εν όψει του νόμου-πλαισίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ομοσπονδίες ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και ερευνητές υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να εξαφανιστεί η διαπλοκή στα ανώτατα ιδρύματα μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων, όπως αναφέρει «Το Έθνος».
Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουν να αλλάξει ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ και να έχουν το κύριο λόγο τα μέλη ΔΕΠ και το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Οι δύο ομοσπονδίες παραδέχτηκαν ότι σε περίοδο κρίσης θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να προσελκύσουν ξένους φοιτητές με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά.
Αναφέρθηκαν και στον χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης, λέγοντας ότι 40 ιδρύματα για 10 εκατομμύρια είναι πολλά, αλλά πρόσθεσαν ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια, κανόνες και επιστημονικές μελέτες.
Ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών, Ν.Σταυρακάκης αναφερόμενος στην κρατική χρηματοδότηση, τόνισε ότι έγιναν απότομες μειώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα ίδια τα ιδρύματα να προχωρήσουν σε μελέτες για την αξιοποίηση της περιουσίας τους αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Ιράν εκτελεί σχέδιο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για εξάπλωση του πολέμου
- Η νύφη φορούσε Birkenstock – Η πολιτιστική ανατροπή των σανδαλιών που περιγελούσαμε
- Πότε αναμένεται στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Αντρέα Τρινκιέρι
- Τέμπη: Με την παρουσία συγγενών θυμάτων αλλά χωρίς το Δημόσιο, η δίκη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717
- Υγροί κρύσταλλοι από οθόνες και κινητά ανιχνεύονται στα δελφίνια
- Επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη – Στόχος διερχόμενο ΙΧ στη λεωφόρο Μαραθώνος – Βρέθηκαν κάλυκες
- Νέα Αριστερά: Η υποτέλεια του Μητσοτάκη δεν αποτελεί εξωτερική πολιτική
- Γαλλία: Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Κύπρο στα γαλλικά ΜΜΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442