Οι βιολόγοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σπέρμα, έξω από το σώμα, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον ουρολόγο και βιολόγο Τακεχίκο Ογκάβα, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Nature, σύμφωνα με το Science και το New Scientist, ανέπτυξαν σπέρμα σε καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας τμήματα ιστών από τους όρχεις νεογέννητων ποντικιών, και στη συνέχεια απέδειξαν ότι μπορούσε να γονιμοποιήσει ωάρια θηλυκών ποντικιών, οδηγώντας στη γέννηση υγιών απογόνων.
Η διαδικασία παραγωγής του σπέρματος διήρκεσε περίπου δύο μήνες.
«Θέλω να χρησιμοποιήσω την μέθοδό μας και σε άλλα μεγαλύτερα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε ο Δρ Ογκάβα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα τεχνική θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι μοριακοί μηχανισμοί για τη δημιουργία του ανθρώπινου σπέρματος και τελικά θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.
Όμως, άλλοι επιστήμονες, όπως ο ανδρολόγος, Άλαν Πέϊσι, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, στη Μ.Βρετανία, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και είπαν ότι η επιτυχία της μεθόδου στα ποντίκια δεν εγγυάται ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους, δήλωσαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, για να δημιουργηθεί κάποια μέρα ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο, ως διαδικασία ρουτίνας.
Αν μελλοντικά αποδειχτεί ότι μία τέτοια τεχνική είναι ασφαλής για τους ανθρώπους, θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις πρακτικές των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε καρκινοπαθή αγόρια -που είναι πολύ μικρά για να παράγουν σπέρμα, αλλά κινδυνεύουν από στειρότητα λόγω της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας- να διατηρούν τη γονιμότητά τους.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Μάνσφιλντ – Άρσεναλ
- Πρεμιέρα στο Indian Wells για τη Σάκκαρη
- Κύπρος: Σε αναμμένα κάρβουνα η αγορά – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στέλνουν τους καταναλωτές στα ράφια
- Από τον «Ειρηνοποιό» στην «Επιχείρηση Επική Οργή»: Ο δρόμος του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πόλεμο
- «Ο νεότερος εαυτός μου υπήρξε κάθαρμα» – Ο «Αυθαίρετος» Χρήστος Βαλαβανίδης μέσα από τα δικά του λόγια
- Τα SOS για τα τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν
- Ολυμπιακός: Sold out το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (pic)
- Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2026: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή – Οι εναλλακτικές διαδρομές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/will-truettner-QprJgwK27us-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442