
Ηλέκτωρ : Τρία νέα έργα στο τομέα της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Ευρώπη
Τρία νέα έργα στο εξωτερικό ανακοίνωσε η Ηλέκτωρ, εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων. Το πρώτο έργο αφορά το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων στην περιοχή Yanino, στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για ένα έργο που δημοπρατήθηκε με […]
Τρία νέα έργα στο εξωτερικό ανακοίνωσε η Ηλέκτωρ, εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υπηρεσιών καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων.
Το πρώτο έργο αφορά το σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία μονάδας διαχείρισης σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων στην περιοχή Yanino, στην Αγία Πετρούπολη.
Πρόκειται για ένα έργο που δημοπρατήθηκε με τη μορφή ΣΔΙΤ , τη σύμπραξη δηλαδή του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο αποτελείται από τις εταιρείες του ομίλου Ελλάκτωρ, δηλαδή Ηλέκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άκτωρ. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια, με δεδηλωμένο ήδη το τραπεζικό ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση.«Η αγορά της Ρωσίας παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές » δήλωσε ο πρόεδρος της Ηλέκτωρ κ.Λ.Μπόμπολας.
Η τεχνολογική λύση που θα εφαρμοσθεί είναι πλήρως καθετοποιημένη και θα οδηγεί στην παραγωγή βιομάζας που θα αξιοποιείται ενεργειακά. Θα συνδυαστεί με το σύστημα τηλεθέρμανσης της πόλης και θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της μονάδας , όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείες κ.Αθ. Κατρής.
Το δεύτερο έργο αφορά μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο San Sebastian, στην Ισπανία. H εταιρεία συμμετέχει ως technology provider στο κοινοπρακτικό σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες FCC, Serbitsu, Veolia. Θα συμμετέχει στο κομμάτι της βιοξήρανσης των απορριμμάτων, το οποίο θα υλοποιήσει η θυγατρική της Herhof Gmbh, με σύμβαση περίπου 10,7 εκατ. ευρώ και στο τμήμα μηχανικής διαλογής της μονάδας που ακολουθεί μετά τη βιοξήρανση, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011.
Το τρίτο έργο αφορά τη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στην επαρχία Emsland της Γερμανίας, που θα διαχειρίζεται 20 χιλιάδες τόνους οργανικού κλάσματος. Το βιοαποδομήσιμο κλάσμα, αφού περάσει από αναερόβια επεξεργασία και απορροφηθεί το ενεργειακό του περιεχόμενο με την παραγωγή βιοαερίου, θα οδηγείται στα κουτιά Herhof και θα παράγει εδαφοβελτιωτικό. Το βιοαέριο, αφού καθαριστεί θα μπορεί να τροφοδοτήσει το δίκτυο φυσικού αερίου. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 5,4 εκατ. ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.
Τέλος, οι επικεφαλής της εταιρείας στη συνάντηση τους με δημοσιογράφους διέψευσαν για μια ακόμη φορά τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κερατέα. Τόνισαν μάλιστα ότι υπάρχει σκοπιμότητα στην παραφιλολογία ότι η Ηλέκτωρ θα κατασκευάσει το έργο στην Κερατέα.
Η κατασκευή ΧΥΤΥ έχει χωροθετηθεί από το 2003 και το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων έχει αναλάβει η κοινοπραξία J&P Άβαξ – Μεσόγειος. Οι σφοδρές και μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων της Κερατέας έχουν παγώσει όλες τις διαδικασίες.
Τζούλη Ν.Καλημέρη
in.gr
- Παραπέμπονται για «εγκληματική οργάνωση» αγρότες στην Κρήτη – Λάδι στη φωτιά από την κυβέρνηση
- Ο Σάββας Παντελίδης αναλαμβάνει την ΑΕΛ Novibet
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραχωρήσει το Ντονμπάς, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο – «Σπόντες» Ευρωπαίων
- Xρυσές Σφαίρες 2026: One Battle After Another, Βουγονία και τέρατα – Όλες οι υποψηφιότητες
- «Απόλυτη φρίκη» στο Σουδάν – Μαζικός βιασμός 19 γυναικών που προσπαθούσαν να φύγουν από το Ελ Φασέρ
- Η Νάντια Βαλαβάνη γράφει ένα βιβλίο για τα «παιδιά του Φλεβάρη»
- H Eμμανουέλα Κατζουράκη χάλκινη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)











































![Πετρέλαιο θέρμανσης: «Τσίμπησε» η τιμή του – Οι 10 ακριβότεροι νομοί [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/h0539634-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442