«Δεν υπάρχει θέμα υποστολής της ελληνικής σημαίας» στα κρουαζιερόπλοια της Louis
«Δεν υπάρχει θέμα, για υποστολή της ελληνική σημαίας από τα τρία κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis Hellenic Crouises» τονίζει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ.Διαμαντίδης, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της εταιρείας. Εντωμεταξύ την Τρίτη θα εκδικαστεί η διαμάχη μεταξύ εταιρείας και ΝΑΤ. Ενημερώνοντας για την υπόθεση αυτή τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ο κ. Διαμαντίδης -όπως είπε- του τόνισε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει στη διευθέτηση του προβλήματος χρειάζεται γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους, κάτι η άλλη πλευρά το αποδέχτηκε.
«Δεν υπάρχει θέμα, για υποστολή της ελληνική σημαίας από τα τρία κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis Hellenic Crouises» τονίζει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδης, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της εταιρείας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα Γιώργος Κουμπενάς «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει η σημαία στα πλοία αυτά».
Εντωμεταξύ την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια του Πειραιά η δικαστική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας Louis και του ΝΑΤ, καθώς η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου δεν έχει αποδεχθεί έως σήμερα την ισχύ του νόμου Κεφαλογιάννη, με αποτέλεσμα να κινηθεί δικαστικά εναντίον του ομίλου για διεκδίκηση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα για την υπόθεση αυτή ο υπουργός συνάντησε τον ιδιοκτήτη της Louis Hellenic Crouises κ. Λοΐζο το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο. Όπως τόνισε ο υπουργός ξεκαθάρισε στον κ. Λοΐζο ότι για να μπορέσει να προχωρήσει στη διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το ΝΑΤ και το νόμο Κεφαλογιάννη χρειάζεται γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους, κάτι που ο κ. Λοϊζος το αποδέχτηκε.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Louis έχει δικαστική διαμάχη με το ΝΑΤ καθώς η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου δεν έχει αποδεχθεί έως σήμερα την ισχύ του νόμου Κεφαλογιάννη με αποτέλεσμα να κινηθεί δικαστικά εναντίον του ομίλου για διεκδίκηση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
Σημειώνεται ότι ο νόμος Κεφαλογιάννη 3409 άρθρο 24 «ρυθμίσεις θεμάτων ΝΑΤ-πλοίων που εκτελούν περιηγητικούς πλόες» όριζε ότι όποιο πλοίο εκτελούσε περιηγητικούς πλόες άνω των 1500 κόρων και ναυτολογούσε Έλληνες ναυτικούς αυτοί απαλλασσόταν από τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν αναγνωρίζει έως σήμερα η διοίκηση του ΝΑΤ.
Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Πάντως η δήλωση πρόθεσης από την πλευρά της Louis Hellenic Crouises έδωσε την αφορμή για άσκηση σφοδρής κριτικής από την Αντιπολίτευση στις κυβερνητικές επιλογές για την άρση του καμποτάζ και την πολιτική που ακολουθεί για τον τομέα της ναυτιλίας΄.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η υπεύθυνη του τομέα Τουριστική Ανάπτυξης Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσαν: «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα της υποτιθέμενης άρσης του καμποτάζ, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας».
«Όσο για τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί άνθισης της κρουαζιέρας και πρακτικού ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Τα μέτρα δεν έκαναν τη διαφορά, όπως, δήθεν, παρουσιάζεται και αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι γνωστή εταιρεία κρουαζιέρας σκοπεύει να υποστείλει την ελληνική σημαία από τα πλοία της» τονίζουν.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πλακιωτάκης μαζί με την κυρία Κεφαλογιάννη θα συναντηθούν την Παρασκευή με το Προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για θέματα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας.
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» λέει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγοι μήνες από την ψήφιση του νόμου για την άρση του καμποτάζ στο χώρο της κρουαζιέρας και δυστυχώς, οι εκφρασμένοι φόβοι μας για τον πλήρη αφελληνισμό της επιβεβαιώνονται. Η εταιρία Louis, η μοναδική εταιρία που διέθετε κρουαζιερόπλοια στο Ελληνικό νηολόγιο προτίθεται να προχωρήσει στην υποστολή της ελληνικής σημαίας» αναφέρει ο Θ.Δρίτσας.
Όπως υπενθυμίζει ο κ. Δρίτσας, «ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε επισημάνει αυτό τον κίνδυνο. Κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, είχα αναφέρει μεταξύ άλλων: »Πολύ σύντομα, εφόσον γίνει νόμος το σχετικό σχέδιο νόμου θα έχουμε άμεση προσαρμογή των εταιρειών που έχουν ελληνική σημαία, με την αλλαγή της σημαίας προκειμένου να επωφεληθούν από την περαιτέρω αξιοποίηση των μειωμένων στάνταρντ εργασίας των ναυτικών που απασχολούνται σε αυτά τα πλοία. Τα πλοία θα πάψουν να έχουν ελληνική σημαία, με αποτέλεσμα να απολεσθούν άλλες 430 θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών, που αυτή τη στιγμή εργάζονται σε αυτά τα πλοία, να μειωθεί ο αριθμός των πλοίων του ελληνικού νηολογίου και να έχουμε περαιτέρω απώλεια εσόδων από το ελλειμματικό ΝΑΤ».
«Αλήθεια, τώρα τι μπορεί να πει η κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη; Πως μπορεί σε μια περίοδο κρίσης να δικαιολογήσει την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και το ΝΑΤ από την μείωση του ελληνικού νηολογίου που θα προκαλέσει ο νόμος που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;» προσθέτει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να σταματήσει την λήψη μέτρων κατά της ναυτεργασίας όπως είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της. Η πολιτική της υποταγής στα αιτήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο είναι αδιέξοδη αλλά οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του ναυτικού επαγγέλματος και στην απώλεια των ωφελειών που έχει για την ελληνική οικονομία ο κλάδος της ναυτιλίας» καταλήγει ο κ. Δρίτσας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
- Κακοκαιρία Byron: Θυελλώδεις άνεμοι σφυροκοπούν τη Ρόδο – Έπεσαν δέντρα, έσπασαν κάβοι πλοίου
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα 17 χρόνια μετά την εξέγερση των δεύτερων «Δεκεμβριανών»
- Ελένη Φουρέιρα: Κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της χρονιάς στο Spotify
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (6/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – ΟΦΗ και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης
- Σαλαμίνα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα γενέθλια της 75χρονης – Πώς οδηγήθηκε στη φυλακή η νύφη της
- Βασιλιάς Κάρολος: Κουρτίνες από παλάτι του έγιναν κάλτσες για φιλανθρωπία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442