Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Ούτε τα προσχήματα! Βούλωσαν τα αυτιά τους πολλά ΜΜΕ και δεν ακούν τι λέει ο «Φραπές». Ρωτάνε το Μαξίμου και σερβίρουν non paper

Την αντίθεσή της με τις προτάσεις της τρόικα για την ΔΕΗ εκφράζει η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ

Την αντίθεσή της με τις προτάσεις της τρόικα για την ΔΕΗ εκφράζει η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ

Τις τελευταίες προτάσεις της «τρόικα» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτει η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ σε ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με αυτές.

Τις τελευταίες προτάσεις της «τρόικα» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτει η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ σε ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με αυτές.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΚΕ, οι πιέσεις που ασκούνται από την «τρόικα» αποσκοπούν:

α) Στη μίσθωση σε ιδιώτες τριών λιγνιτικών μονάδων ισχύος 900 μεγαβάτ ως το 2027, ενώ έως πρόσφατα ζητούσαν μια μονάδα 300 mw (Αγ. Δημήτριο V) μέχρι τη λήξη της ζωής της και άλλες δύο (600mw) μέχρι το 2020 (Άγιο Δημήτριο ΙΙΙ και IV).

β) Στην έγκριση δικαιώματος (option), εάν το επιθυμούν, να παρατείνουν και μετά το 2027 για άλλα 5 χρόνια την ενοικίαση τους και

γ) να έχουν το δικαίωμα εάν μετά το 2013 που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 οι μονάδες που θα νοικιάσουν, χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να τις επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Οι προτάσεις αυτές τίθενται ως «ισοδύναμες λύσεις» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την απόρριψη του αιτήματος για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που τέθηκε το καλοκαίρι και η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την κυβέρνηση για το «φάκελο» του ρεύματος έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Τρίτη.

Η ΠΑΣΚΕ καλεί τους βουλευτές, και ιδίως όσους προέρχονται από ενεργειακούς νομούς, να πάρουν θέση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κυβέρνηση να υποχωρήσει σε απαράδεκτες πιέσεις και προκλητικές και εξωφρενικές απαιτήσεις».

«Σας ενημερώνουμε», προσθέτει, «ότι το θράσος των κυρίων της Τρόικα που συμπεριφέρονται ως να είμαστε αποικία τους, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που σε συνεννόηση με τα ντόπια συμφέροντα ζητούν τα τεχνικά στοιχεία όλων των μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να απαλλοτριώσουν τις καλύτερες και αποδοτικότερες, όπως είναι οι προαναφερόμενες».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Αύγουστο του 2009 που δέχεται την δημοπράτηση κοιτασμάτων λιγνίτη που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ ως ικανοποιητική λύση.

«Εάν η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι όχι αυτοί που σχεδιάζονται. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν μπορούν να απαιτούν κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητούσε η ΕΕ πριν ένα χρόνο και απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει», καταλήγει η ΠΑΣΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο