Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αρνείται το PKK ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Αρνείται το PKK ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Οι Κούρδοι αυτονομιστές του ΡΚΚ είναι οι πιθανότεροι δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα Τούρκοι αξιωματούχοι, σχεδόν αποκλείοντας το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται ισλαμιστές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, το PKK αρνείται κάθε ευθύνη και ανακοινώνει παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές του ΡΚΚ είναι οι πιθανότεροι δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα Τούρκοι αξιωματούχοι, σχεδόν αποκλείοντας το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται ισλαμιστές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, το PKK αρνείται κάθε ευθύνη.

Ο καμικάζι τραυμάτισε 32 ανθρώπους κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Ταξίμ, στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, κυρίως τουρίστες.

Στόχος της επίθεσης ήταν μίνιμπας της αστυνομίας και οι περισσότεροι από τους σοβαρά τραυματισμένους είναι αστυνομικοί.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, δήλωσαν αξιωματούχοι, παρότι στο παρελθόν η πόλη έχει γίνει στόχος Κούρδων αυτονομιστών, μελών της Αλ Κάιντα και Τούρκων ακροαριστερών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ.

«Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και η μέχρι στιγμής πρόοδος που επιτεύχθηκε στην έρευνα δίνουν πιθανότητες 90% το ΡΚΚ να βρίσκεται πίσω από την επίθεση» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη δυτική Τουρκία.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι των ερευνών θεωρούν ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η επίθεση να είναι έργο αριστεριστών, αλλά η Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις αποκλείονται».

Το ΡΚΚ από την πλευρά του ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι ουδεμία ανάμειξη έχει στην επίθεση αυτοκτονίας, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι παρατείνει την κατάπαυση του πυρός -που εξέπνευσε την Κυριακή- έως τις προσεχείς γενικές εκλογές της Τουρκίας που αναμένεται να λάβουν χώρα τον Ιούνιο του 2011.

Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη συμπίπτει επίσης με τις συλλήψεις 16 μελών μίας αριστερής οργάνωσης, του Μετώπου Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κινήματος (DHKP/C), η οποία είχε πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πλατεία Ταξίμ, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, το 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο