Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δύο τραυματίες και τεράστιες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στη Νέα Ζηλανδία

Δύο τραυματίες και τεράστιες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στη Νέα Ζηλανδία

Δύο σοβαρά τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές -που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ- είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Τζον Κάρτερ.

Δύο σοβαρά τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές -που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ- είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα) στην πόληΚράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Τζον Κάρτερ.

Ξημερώνοντας, οι κάτοικοι της πόλης αντίκρισαν δρόμους αποκλεισμένους, κτίρια γκρεμισμένα, παράθυρα σπασμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, πολλές γέφυρες να έχουν καταρρεύσει και το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου να έχει κοπεί σε αρκετές περιοχές, όπως και η ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, Μισέλ Χάιντερ, δύο άντρες, περίπου 50 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ πολλοί μικροτραυματισμοί έχουν αναφερθεί από άλλα νοσοκομεία.

«Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Τζον Κάρτερ.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής Σεισμών Ιαν Σίμπσον, οι ζημιές είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,12 δισεκατομμύρια ευρώ).

Για ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων μίλησε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι που έφτασε στην πόλη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει το Κράιστσερτς να αντιμετωπίσει την καταστροφή μόνο του».

Τόσο το Κράιστσερτς, η μεγαλύτερη πόλη του Νησιού του Νότου με 340.000 κατοίκους, όσο και το Ουέλινγκτον κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων διακόπηκαν μέχρι να ελεγχθούν όλες οι γραμμές και οι δρόμοι.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον κέντρο της πόλης, υπό τον φόβο των λεηλασιών, και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάικ Κόλμαν τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορούν οι άνθρωποι στους δρόμους, αφού υπάρχει διαρροή αερίου και το σύστημα αποχέτευσης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης υπάρχει κίνδυνος πολλά κτίρια να καταρρεύσουν.

Ομάδες διασωστών με εκπαιδευμένα σκυλιά ερευνούν τα κατεστραμμένα κτίρια στο κέντρο, όπου ζουν 8.000 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο