Oι δημοσιονομικά «απείθαρχοι» της ΕΕ θα στερηθούν επιδοτήσεων, λέει ο Χ.βαν Ρομπάι
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επανέλαβαν τη Δευτέρα τη συμφωνία τους σε
ένα
νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την
δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και
της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο
πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επανέλαβαν τη Δευτέρα τη συμφωνία τους σε ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
«Συζητήθηκαν οι σημαντικές παράμετροι μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (…) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Χ.βαν Ρομπάι, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας δημοσιονομικής εποπτείας στην οποία προεδρεύει.
Στο τέλος της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας στις 7 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ’ αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ.
Οι κυρώσεις δεν είχαν ακόμη καθοριστεί. Η Κομισιόν είχε προτείνει στο τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.