Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνιστά ο Όλι Ρεν

Περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνιστά ο Όλι Ρεν

Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, επανέλαβε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10% στο Δημόσιο είναι ένα σημαντικό βήμα, που πρέπει να υιοθετηθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, επανέλαβε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10% στο Δημόσιο είναι ένα σημαντικό βήμα, που πρέπει να υιοθετηθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ομιλία του, σε συνέδριο της «δεξαμενής σκέψης» Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό την ευρωζώνη, εφόσον η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν προχωρήσουν σε «σκληρές» μεταρρυθμίσεις.

Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και η μόνη επιλογή φαίνεται πως είναι η περικοπή των μισθών.

Ο κ. Ρεν είπε ότι είναι πολύ θετική η απόφαση της κυβέρνηση να «κόψει» 10% το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, λέγοντας ότι είναι «ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Προσπαθώντας να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνηση Μέρκελ στη συμφωνία ευρω-στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης, παρά το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι πιστεύει πως η Γερμανία έχει δεσμευτεί πλήρως να συμμετάσχει, στο βαθμό που της αναλογεί, στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα το ζητήσει, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής για το θέμα στα γερμανικά δικαστήρια.

Ο μηχανισμός βοήθειας είναι ένα σημείο καμπής στην κρίση και δείχνει ότι οι ισχυρισμοί για διάσπαση της ευρωζώνης και χρεοκοπία της Ελλάδας είναι παράλογοι, είπε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην Ιαπωνία, ο κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ήταν ένα σημαντικό βήμα.

«Αυτή η ανακοίνωση καθιστά ξεκάθαρο αυτό που οι αρχές της ευρωζώνης έχουν πει εδώ και κάποιους μήνες, δηλαδή ότι το σενάριο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, που κάποιοι παράγοντες της αγοράς και παρατηρητές αναφέρουν, είναι απλά παράλογο» σημείωσε.

Εκνευρισμός για την άκαμπτη στάση της Μέρκελ

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Το γεγονός «ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να «μαλακώσει» τη στάση του προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του Eurogrοup δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για την απόφαση (για την Ελλάδα) και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα και «πολύ ανήσυχος για τις σοβαρές επιφυλάξεις» που έχει η Γερμανία όταν πρόκειται για την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, είπε ότι είναι «αξιόπιστος».

Οι τεχνικές λεπτομέρειες και ο ρόλος του ΔΝΤ στο «δίχτυ ασφαλείας», θα συζητηθούν την Παρασκευή, στη Μαδρίτη, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).

Σόιμπλε: Η Βουλή θα αποφασίσει

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, τονίζει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα γίνει μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Αν υπάρξει ανάγκη και η Ελλάδα υποβάλει αίτηση για βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομικών συνηγορεί υπέρ μιας «νομοθετικής εξουσιοδότησης», δήλωσε την Τετάρτη, ο εκπρόσωπός του, Μίχαελ Όφερ, στο Βερολίνο.

«Σε μια τέτοια απλή νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να συμμετάσχει και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Όμως, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα μόνον όταν φτάσουμε στην έσχατη περίπτωση. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη», διευκρίνισε ο κ. Όφερ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε θέλει να επιτύχει συσπείρωση του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς στις κοινοβουλευτικές ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων επικρατεί σκεπτικισμός.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν όντως απαιτείται η έγκριση της Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δεν θα χορηγήσει απευθείας δάνειο από τον γερμανικό προϋπολογισμό, αλλά εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί για δάνεια που θα χορηγήσει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Η εμπλοκή του Κοινοβουλίου είναι πολιτικά σκόπιμη, εκτιμά ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε, καθώς η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα.

Ηγετικός ρόλος για το ΔΝΤ

Το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρουν οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε οποιοδήποτε σχέδιο.

Τα οκτώ ινστιτούτα (πέντε από τη Γερμανία, δύο από την Αυστρία και ένα από την Ελβετία), στην εξαμηνιαία έκθεση που καταθέτουν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη πείρα σε παρόμοια πακέτα, σύμφωνα με το Reuters.

«Τέτοιου είδους βοήθεια αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ», αναφέρεται στην έκθεση. «Για να εξασφαλίσουμε ότι η Νομισματική Ένωση δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιά, τα ινστιτούτα θεωρούν ότι είναι κρίσιμο το ΔΝΤ να είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση των όρων που θα υπαγορευθούν (…) και για την απόφαση για την απελευθέρωση περαιτέρω κεφαλαίων (για βοήθεια)».

Για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ένας μηχανισμός που θα προσέφερε τακτικά βοήθεια στις χώρες-μέλη θα ήταν αντιπαραγωγικός, όπως επισημαίνουν.

«Η πιθανότητα να χρειαστεί βοήθεια θα αυξανόταν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα καθυστερούσαν ή και θα ακυρώνονταν, με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια», καταλήγουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο