Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νικητής στη Μελβούρνη και 16 Γκραν Σλαμ για Φέντερερ

Νικητής στη Μελβούρνη και 16 Γκραν Σλαμ για Φέντερερ

Ακόμη μια χρυσή σελίδα στην επαγγελματική καριέρα του πρόσθεσε ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός νίκησε με 3-0 σετ (6-3, 6-4, 7-6) τον σκοτσέζο, Αντι Μάρεϊ, στον τελικό του απλού ανδρών του αυστραλιανού όπεν και κατέκτησε τον τίτλο, φτάνοντας τα 16 γκραν σλαμ στην πλούσια τροπαιοθήκη του. Να σημειωθεί ότι στο εφετινό τουρνουά δημιουργήθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών, καθώς κόπηκαν 653.860 εισιτήρια.

2

Ακόμη μια χρυσή σελίδα στην επαγγελματική καριέρα του πρόσθεσε ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός νίκησε με 3-0 σετ (6-3, 6-4, 7-6) τον σκοτσέζο, Αντι Μάρεϊ, στον τελικό του απλού ανδρών του αυστραλιανού όπεν και κατέκτησε τον τίτλο, φτάνοντας τα 16 γκραν σλαμ στην πλούσια τροπαιοθήκη του.

Έτσι ο Φέντερερ διατήρησε και τη μικρή… παράδοση, καθώς στη μοναδική αναμέτρηση με τον Μάρεϊ σε τελικό, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο όπεν της Νέας Υόρκης, είχε επικρατήσει ξανά.

Το «Νο1» της παγκόσμιας κατάταξης προηγήθηκε 2-0 και δεν παραιτήθηκε από το τρίτο σετ, ούτε όταν ο Μάρεϊ διατηρούσε προβάδισμα 5-2 και το κοινό στη Μελβούρνη να επιδοκιμάζει τον Βρετανό τενίστα.

Πρώτα, ισοφάρισε σε 5-5 και στο τάι μπρέικ που ήταν συγκλονιστικό, «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη στον τελικό με 13-11, όταν ο Αντι Μάρεϊ με «μπάκχαντ» έστειλε την μπάλα στο φιλέ.

Ο τίτλος του όπεν Αυστραλίας επέστρεψε στον Φέντερερ και είναι ο 4ος του Ελβετού στο συγκεκριμένο γκραν σλαμ. Πέρυσι (2009) νικητής στον τελικό είχε αναδειχτεί ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ και πρόπερυσι (2008) ο Σέρβος Νόβαν Τζόκοβιτς. Ο Φέντερερ αναδείχτηκε για πρώτη φορά νικητής στο όπεν της Αυστραλίας το 2004 και εν συνεχεία τα έτη 2006 και 2007.

Ο Φέντερερ παραμένει πρώτος στη λίστα των αθλητών του τένις με τους περισσότερους τίτλους γκραν σλαμ, καθώς ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας μετρά 14 τίτλους, 12 ο Αυστραλός Ρόι Έμερσον, από 11 ο Σουηδός Μπγιορν Μποργκ και ο Αυστραλός Ροντ Λάβερ, ενώ 10 φορές έχει αναδειχτεί νικητής σε γκραν σλαμ ο Αμερικανός Μπιλ Τίλντεν.

Ακολουθούν οι Αντρε Αγκάσι (ΗΠΑ), Ιβάν Λεντλ (Τσεχία), Φρεντ Πέρι (Βρετανία) και Κεν Ρόουζγουόλ (Αυστραλία) με 8 τίτλους. Επίσης, οι Βρετανοί θα πρέπει να περιμένουν για τον πρώτο τίτλο γκραν σλαμ από το U.S Όπεν του 1936, το οποίο είχε κατακτήσει ο Φρεντ Πέρι!

Να σημειωθεί ότι στο εφετινό τουρνουά δημιουργήθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών, καθώς 653.860 άνθρωποι παρακολούθησαν τα παιχνίδια της διοργάνωσης.

Οι νικητές του όπεν Αυστραλίας τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ως εξής:

2010: Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

2009: Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία)

2008: Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)

2007: Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

2006: Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

2005: Μαράτ Σαφίν (Ρωσία)

2004: Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

2003: Αντρέ Αγκασι (ΗΠΑ)

2002: Τόμας Γιόχανσον (Σουηδία)

2001: Αντρέ Αγκασι (ΗΠΑ)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο