Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Φόβοι για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στην παγκόσμια οικονομία το 2010

Φόβοι για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στην παγκόσμια οικονομία το 2010

Στους φόβους που υπάρχουν για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στις αναπτυγμένες χώρες, το 2010, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Οι ασιατικές οικονομίες οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη.

27

Η Ασία θα ανακάμψει οικονομικά, αλλά ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια το 2010, μεταξύ των οποίων αυξημένη ανεργία στις αναπτυγμένες χώρες και τον κίνδυνο να σκάσει μια νέα κερδοσκοπική «φούσκα» στο χρηματιστήριο, προειδοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ταχύτερης απ ό,τι είχε προβλεφθεί. Αυτής της παγκόσμιας ανάκαμψης ηγούνται οι ασιατικές οικονομίες», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ.

Με ρυθμούς ανάπτυξης που κάνουν τις αναπτυγμένες οικονομίες να ζηλεύουν, οι ασιατικές χώρες θα διαδραματίσουν ρόλο ατμομηχανής στην οικονομική ανάκαμψη, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ του APEC, στο οποίο παίρνουν μέρος 21 χώρες.

Η Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 8% φέτος, η Ινδία 6,5% και η Ινδονησία 4,3%. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια και στην Ομάδα των 20 (G-20).

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης του Πεκίνου, ύψους 585 δισ. δολαρίων, συνέβαλε στη «διεθνή κινητοποίηση με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αποκατασταθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν διαβεβαίωσε πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, η οποία, παρόλο που θα είναι «θετική το 2010 και το 2011», ταυτόχρονα θα είναι «πιο ασθενής απ ό,τι πριν από την κρίση».

Όμως, μολονότι η Ασία έρχεται να βοηθήσει τις δυτικές χώρες, καμιά χώρα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ απηύθυνε έκκληση για σύνεση και εξέφρασε φόβους για ανεργία «μεγάλης κλίμακας» στις αναπτυγμένες χώρες, για τον κίνδυνο μιας «φούσκας» στα χρηματιστήρια και την αγορά ακινήτων της Ασίας, καθώς και για το φάσμα του πληθωρισμού και της επιστροφής στον προστατευτισμό.

Η παγκόσμια οικονομία «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες και αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», εκτίμησε ο Κινέζος πρόεδρος, ενώ οο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τις χώρες του APEC να καταπολεμήσουν τον «υπερβολικό προστατευτισμό […] που αντιβαίνει στις αρχές του ανταγωνισμού και κάνει τελικά περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη μιας χώρας».

Ο κ. Μεντβέντεφθα φτάσει το Σάββατο στη Σιγκαπούρη για να συμμετάσχει, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, στη σύνοδο των ηγετών των 21 χωρών του APEC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο