To προφίλ της Ουκρανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στα μπαράζ του Μουντιάλ 2010
Η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία ήταν οι κύριοι «αιματοδότες» του - πάλαι ποτέ - σοβιετικού ποδοσφαίρου, με τη μικρή αυτή χώρα να έχει αναδείξει μεγάλες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ενδεικτικά τους Βαλερί Λομπανόφσκι, Όλεγκ Μπλαχίν και βέβαια τον Αντρέι Σεφτσένκο.
Η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία ήταν οι κύριοι «αιματοδότες» του – πάλαι ποτέ – σοβιετικού ποδοσφαίρου, με τη μικρή αυτή χώρα να έχει αναδείξει μεγάλες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ενδεικτικά τους Βαλερί Λομπανόφσκι, Όλεγκ Μπλαχίν και βέβαια τον Αντρέι Σεφτσένκο.
ΠΟΡΕΙΑ
Οι Ουκρανοί συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ το 2006 στη Γερμανία, φτάνοντας μάλιστα ως τα προημιτελικά, οπότε και αποκλείστηκαν από τους μετέπειτα παγκόσμιους πρωταθλητές Ιταλούς με 3-0.
Συμμετείχαν στον 6ο όμιλο των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης τερματίζοντας μετά από «μάχη» με τους Κροάτες στη δεύτερη θέση πίσω από την Αγγλία. Η Ουκρανία συγκέντρωσε 21 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα από την Αγγλία εκτός έδρας.
Μετά την ισοπαλία με τη Λευκορωσία κινδύνεψαν άμεσα με αποκλεισμό αλλά η νίκη επί των αδιάφορων Αγγλων την προτελευταία αγωνιστική αποδέιχτηκε καταλύτης. Στα προκριματικά πέτυχαν 21 γκολ και δέχτηκαν 6. Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Αντρέι Σέφτσενκο, ο οποίος πέτυχε 6 γκολ σε 9 ματς.
ΑΣΤΕΡΙΑ
Ο Αντρέι Σεφτσένκο μπορεί στα 33 του να μην είναι αυτός που ήταν κάποτε στη Μίλαν, αλλά δεν παύει να είναι ο σημαντικότερος Ουκρανός ποδοσφαιριστής της τελευταίας 20ετίας και παράλληλα πρώτος σε γκολ και συμμετοχές της Εθνικής.
Οι… γνωστοί Τίμοστσουκ, Καλινιτσένκο και βέβαια ο Βορονίν δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, ενώ στα 23 και με μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι θεωρείται το νέο αστέρι του ουκρανικού ποδοσφαίρου.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο 46χρονος Ολέξι Μιχαϊλιτσένκο, «μαθητής» του μεγάλου Βαλερί Λομπανόφσκι, υπήρξε ένας από τους καλύτερους σοβιετικούς μέσους της δεκαετίας του 80, διαπρέποντας με την Ντιναμό Κιέβου και τη Σοβιετική Ενωση.
Προπονητικά η καριέρα του ξεκίνησε το 2002 από την Ντιναμό Κιέβου, το 2004 ανέλαβε τις Ελπίδες της Ουκρανίας και από το 2008 ανέλαβε την Εθνική Ουκρανίας.
Ηπροϊστορία
Τέσσερις φορές έχει αναμετρηθεί κατά το παρελθόν η Εθνική Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ουκρανίας, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει στα μπαράζ για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει χάσει δύο φορές, έχει νικήσει μία, ενώ ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο. Οι αγώνες αυτοί ήταν:
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.
Ο Αλεσάντρο Παγιόλα είναι από τους παίκτες που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Euroleague, με τον ΠΑΟΚ να θέλει κι εκείνος να μπει στην… κούρσα.
Ο Λαμίν Γιαμάλ σκόραρε και τραυματίστηκε απέναντι στην Θέλτα, με τους Ισπανούς να περιμένουν τις εξετάσεις του για να δουν αν θα προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο.