Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ στην επαναφορά του δημοτικού φόρου 2% επί του τζίρου

Αντίθετη η ΓΣΕΒΕΕ στην επαναφορά του δημοτικού φόρου 2% επί του τζίρου

Αντίθετη δηλώνει η ΓΣΕΒΕΕ στην πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών- όπως αυτή διαφαίνεται σε δημοσιεύματα του Τύπου-, να επαναφέρει τον «επαχθή δημοτικό φόρο 2% επί του τζίρου» (ανεξαρτήτων ύπαρξης κερδοφορίας) στις περίπου 160.000 μικρές και πολύ μικρές τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Ζητά συνάντηση με τον υπουργό.

93

Tην έντονη αντίθεσή της εξέφρασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για την πρόθεσή του υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΙ.Ραγκούση, -όπως αυτή διαφαίνεται σε δημοσιεύματα του Τύπου-, να επαναφέρει τον επαχθή δημοτικό φόρο 2% επί του τζίρου (ανεξαρτήτων ύπαρξης κερδοφορίας) στις περίπου 160.000 μικρές και πολύ μικρές τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Η Συνομοσπονδία ζήτησε από τον υπουργό να οριστεί άμεσα μία συνάντηση επί του θέματος, παρουσία και των εκπροσώπων των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων.

Η Γενική Συνομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι, εκτός από το Κράτος και τις ανάγκες του (κεντρική διοίκηση – τοπική αυτοδιοίκηση), υπάρχουν και οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας (μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές)».

»Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς και χάνονται θέσεις εργασίας. Σε μια εποχή που στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα δε, και με τα τελευταία στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ έχουμε αύξηση 180% των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

»Θεωρούμε αυτονόητο, ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση σας και διαμόρφωση λεόντειον συνθηκών υπέρ των ΟΤΑ και σε βάρος των επιχειρήσεων, θα υπάρξει συζήτηση με τους φορείς τους».

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι είναι αποφασισμένη από καιρού να αμφισβητήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακόμα και την ισχύουσα έως σήμερα δημοτική φορολογία του 0,5% στους τζίρους των τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων, όπως αυτή προέκυψε μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3756/2009).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο