Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων ζητά η Κομισιόν
Να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων ζητεί η ΕΕ με επιστολή της που διαβίβασε στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Αναμένονται νέες επιστολές που αφορούν την απελευθέρωση των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οπτικοί, κ.ά.).
38
Να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της που διαβίβασε στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ αναμένονται και νέες επιστολές που αφορούν την απελευθέρωση των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οπτικοί, διαμεταφορείς κ.ά.).
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός ελαχίστων αμοιβών για τους δικηγόρους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών από χώρα σε χώρα και τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι ένας Bούλγαρος ή Eσθονός ή Oύγγρος δικηγόρος, π.χ., μπορεί να ζητήσει να παρέχει υπηρεσία με χαμηλότερες αμοιβές και στα επίπεδα που καθορίζονται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό στη χώρα τους.
Τα συναρμόδια υπουργεία δεν ανέμεναν την εξέλιξη αυτή, διότι θεωρούσαν ότι λόγω της κρίσης όλες οι σχετικές οδηγίες που αφορούν την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς θα «πάγωναν». Ωστόσο το Συμβούλιο Υπουργών πριν από λίγες ημέρες παρότρυνε για μία ακόμη φορά τις χώρες-μέλη να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς.
Η εξυπηρέτηση
Η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών όχι μόνο αποβλέπει στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, αλλά και προβλέπει τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) στα κράτη-μέλη για τους παρόχους υπηρεσιών. Τα ΕΚΕ θα αποτελούν τον μοναδικό θεσμικό συνομιλητή για τον πάροχο υπηρεσιών, ώστε ο τελευταίος να μη χρειάζεται να έλθει σε επαφή με πολλές αρμόδιες αρχές ή φορείς για να συγκεντρώνει όλες τις συναφείς πληροφορίες και να διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τις δραστηριότητές του για παροχή υπηρεσιών.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε πάροχος υπηρεσιών από από άλλο κράτος-μέλος θα μπορεί να ολοκληρώνει όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες σχετικά με τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ιδίως αυτές που αφορούν τη χορήγηση άδειας, ώστε να αποφεύγεται η μετάβασή του σε πολλούς οργανισμούς, φορείς, διευθύνσεις κτλ.
Ταυτόχρονα όμως και ο Έλληνας δικηγόρος ή συμβολαιογράφος κτλ. θα μπορεί να στραφεί σε ένα ΕΚΕ σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ και όχι μόνο να ζητήσει πληροφορίες για την άσκηση του επαγγέλματός του σε άλλη χώρα-μέλος αλλά και να προμηθευθεί κάθε απαραίτητο πιστοποιητικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)

























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442