Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Η κρίση είναι βαθιά και θα διαρκέσει πολύ» λέει ο Χ.Αλμούνια

«Η κρίση είναι βαθιά και θα διαρκέσει πολύ» λέει ο Χ.Αλμούνια

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν παρέχει στην κυβέρνηση μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακόν Αλμούνια και προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση είναι «βαθιά» και «θα διαρκέσει πολύ».

27

Στον «ύπνο» πιάστηκαν οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως το μέγεθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

«Αν κοιτάξει κανείς τις περυσινές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εντοπίσει τα σήματα κινδύνου. Είχαν επισημανθεί οι ανισορροπίες που υπήρχαν. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η κατάλληλη πολιτική αντίδραση. Οι μηχανισμοί ελέγχου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος απέτυχαν. Υπήρξε μια γενική απορρύθμιση» επισημαίνει ο Ισπανός επίτροπος. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο κ. Αλμούνια υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις δομές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά στο γεγονός ότι «κάποια στιγμή υπήρξε παγκόσμια ανισορροπία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κυρίως, μάλιστα, υπήρξε ανισορροπία ανάμεσα στην αμερικανική οικονομία και στις αναδυόμενες οικονομίες. Υπήρξαν επίσης προβλήματα στον έλεγχο του παγκόσμιου συστήματος και των χρηματοοικονομικών ροών».

Για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι «έχει πολύ σημαντικά προβλήματα, με πρώτο αυτό του δημοσίου χρέους, αλλά και το πολύ μεγάλο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου» και τονίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει από τη μία πλευρά να εφαρμόσει άμεσα μια υγιή δημοσιονομική πολιτική και μεσοπρόθεσμα να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της».

Ο κ. Αλμούνια αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και συμπληρώνει με νόημα ότι «το να είναι κάποιος στη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται και υπεύθυνη στάση. Χρειάζεται υπευθυνότητα για να μπορέσει κανείς να ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο