Σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% προχώρησε η Fed
Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% σε 3,50% προχώρησε αιφνιαδιστικά την Τρίτη η αμερικανική κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις αγορές που κλυδωνίζονται από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
Σε μείωση του βασικού τηςεπιτοκίου κατά 0,75% σε 3,50% προχώρησε αιφνιαδιστικά την Τρίτη η αμερικανική κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στις αγορές.
Παράλληλα, η Fed μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά 0,75% σε 4%. Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της Fed είναι στις 29-30 Ιανουαρίου.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι αποφάσισε να αναλάβει δράση, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης.
Επίσης, αναφέρει ότι με τα στοιχεία που διαθέτει, βλέπει μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά ακινήτων και αύξηση της ανεργίας και δηλώνει έτοιμη να παρέμβει όποτε αυτό χρειαστεί.
Η κίνηση της Fed έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές, που και σήμερα κατέγραφαν μεγάλες απώλειες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,24%, στο Παρίσι ο CAC-40 κατά 0,80% και στην Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,38%. Στο άνοιγμα, σημείωσαν πτώση άνω του 4%. Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν και CAC και DAX πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο, καθώς οι αγορές αμφιβάλλουν για το αν η κίνηση της Fed μπορεί να βοηθήσει άμεσα την αμερικανική οικονομία.
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης που άνοιξε με απώλειες 5%, πέρασε σε θετικό έδαφος και λίγο μετά τις 15:30 ενισχυόταν κατά 0,32% στις 4.318,05 μονάδες. Στις 16:00 κατέγραφε απώλειες 1,45%.
Στη Γουόλ Στριτ, η οποία ήταν κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας, τα παράγωγα έδειχναν μικρότερη πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Όμως, και εκεί, σταδιακά οι απώλειες αυξάνονται.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed.«Ουδέν σχόλιον»είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,50%.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας