Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αλκοολούχων αναψυκτικών είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία από ζωική μελέτη πέφτει περισσότερο φως στον εμπλεκόμενο μηχανισμό, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση αλκοολούχων αναψυκτικών είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία από ζωική μελέτη πέφτει περισσότερο φως στον εμπλεκόμενο μηχανισμό, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.
Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής τον Δρ Ακε Στζοχολμ εξηγεί ότι το αλκοόλ παράγει μια μαζική αναδιανομή της αιματικής κυκλοφορίας εντός του παγκρέατος. Ειδικότερα, το αλκοόλ φαίνεται ότι στέλνει περισσότερο αίμα σε μια περιοχή του παγκρέατος που ονομάζεται νησίδια. Τα νησίδια περιέχουν κύτταρα, η κύρια λειτουργία των οποίων είναι η παραγωγή ινσουλίνης, η ορμόνη-κλειδί που μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ο Δρ Στζοχολμ μαζί με τον Δρ Ζχεν Χουανγκ απέδειξαν ότι στα παγκρεατικά νησίδια η αιματική ροή είναι αυξημένη στο τετραπλάσιο όταν ένεσαν σε αρουραίους αιθανόλη. Η συνολική αιματική ροή προς το πάγκρεας αντιθέτως δεν επηρεάστηκε.
Το μέγεθος της επίδρασης της αιθανόλης στη νησιδιακή αιματική ροή προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές. Η ένεση της αλκοόλης προκάλεσε επίσης αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης, συντελώντας σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.
Η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος αποκάλυψε ότι το αλκοόλ προκάλεσε αλλαγές στην παγκρεατική αιματική ροή επηρεάζοντας το νιτρικό οξείδιο και το πνευμονογαστρικό νεύρο, που είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημαντικών μηνυμάτων στον οργανισμό.
Οι ερευνητές προτείνουν οι ιατροί να συμβουλεύουν τους πάσχοντες από διαβήτη και τους ασθενείς πρόβλημα στο ήπαρ να είναι πολύ προσεκτικοί με την κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν παίρνουν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης, αφού αυτά μπορεί να αυξήσουν την επίδραση του αλκοόλ.