Σικάγο: Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ένα φλιτζάνι τσάι λειτουργεί ηρεμιστικά για τον οργανισμό, ωστόσο, η σοκολάτα είναι πιθανότερο να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Σικάγο: Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ένα φλιτζάνι τσάι λειτουργεί ηρεμιστικά για τον οργανισμό, ωστόσο, η σοκολάτα είναι πιθανότερο να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κακάο φαίνεται ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού, ίσως όχι, υποστηρίζει ο Δρ Ντιρκ Ταουμπερτ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας.
Η πτώση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που κατανάλωναν προϊόντα με κακάο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ήταν της ιδίας κλίμακας με αυτή που επιτύγχαναν άτομα που έπαιρναν φαρμακευτικά σκευάσματα για το έλεγχο της υπέρτασης.
Η πτώση στην αρτηριακή πίεση που αποδόθηκε στο κακάο, ενδεχομένως να αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 10-20%.
Τόσο το κακάο όσο και το τσάι περιέχουν πολυφαινόλες, μια κατηγορία ουσιών γνωστές για την ικανότητα τους να συντελούν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Οι πολυφαινόλες περιέχονται επίσης στα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, το κακάο περιέχει διαφορετικού τύπου πολυφαινόλες από το τσάι, τις προκυανίδες, οι οποίες είναι περισσότερο ενεργές.
Επί του παρόντος οι πάσχοντες από υπέρταση ενθαρρύνονται να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αν και το κακάο και τα προϊόντα τσαγιού αναλογούν στην κύρια ποσότητα της συνολικής καταναλισκόμενης ποσότητας πολυφαινολών στον δυτικό κόσμο.