Φρούτα και φυτικές ίνες το κλειδί στην διαχείριση του σωματικού βάρους
Νέα Υόρκη: Η σύσταση της διατροφής, ειδικά η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και φρούτων παίζει ρόλο στην εκδήλωση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Νέα Υόρκη: Η σύσταση της διατροφής, ειδικά η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και φρούτων παίζει ρόλο στην εκδήλωση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Μελετώντας της διατροφή 52 φυσιολογικού βάρους ενηλίκων και 52 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμι Ντάβις, διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και φρούτα ημερησίως από τους δεύτερους.
Οι επιστήμονες καθόρισαν την διατροφική ποσότητα 60 τροφών χρησιμοποιώντας συχνά διατροφικά ερωτηματολόγια, κατέγραψαν τα επίπεδα της σωματικής άσκησης και καθόρισαν το ποσοστό λίπους του σώματος. Όλα τα άτομα ήταν περίπου της ίδιας ηλικίας και ύψους.
Ο Δρ Ντάβις διαπίστωσε αξιοσημείωτες διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των δύο ομάδων. Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα κατανάλωναν συνολικά περισσότερο λίπος, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη και λιγότερους υδατάνθρακες, ειδικά φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Οι διαφορές στη σύσταση της διατροφής ίσως παίζει ζωτικό ρόλο στην προαγωγή ή πρόληψη της παχυσαρκίας.
Τα άτομα φυσιολογικού βάρους κατανάλωναν κατά μέσο όρο 33% περισσότερες φυτικές ίνες και 43% περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες καθημερινά από τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.
Οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες ήταν αντιστρόφως σχετικοί με το σωματικό βάρος και το σημαντικότερο, με το ποσοστό λίπους του οργανισμού.
Συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι κατανάλωναν περίπου μια μερίδα λιγότερη φρούτα ημερησίως, γεγονός που εν μέρει εξηγεί την χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών.
Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί δια των οποίων οι φυτικές ίνες ίσως μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους ή παχυσαρκίας. Οι φυτικές ίνες για παράδειγμα, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, παρατείνοντας την αίσθηση της πληρότητας και οι τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες.
Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την απώλεια βάρους, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι φυτικές ίνες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα φρούτα σχετίζονται με χαμηλή αποθήκευση λίπους στον οργανισμό.