Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της CRP στο αίμα

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της CRP στο αίμα

Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ίσως συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ίσως συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Δρ Γιανγκσενγκ Μα έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 524 υγιείς ενήλικες και διαπίστωσε ότι εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν χαμηλότερα επίπεδα CRP στο αίμα συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν ελάχιστες φυτικές ίνες.

Η CRP είναι δείκτης προοδευτικής φλεγμονής στον οργανισμό και τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχουν αναγνωριστεί από παλαιότερες μελέτες ως παράγοντας κινδύνου μελλοντικής καρδιακής νόσου.

Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει την γενική σύσταση κατανάλωσης 20-35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για τους ενηλίκους, υπό τη μορφή φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της CRP στο αίμα των εθελοντών πέντε φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους και συνέλεξαν πληροφορίες για τη διατροφή, την άσκηση και άλλους παράγοντες υγείας.

Περίπου το 18% των ανδρών και των γυναικών είχε αυξημένα επίπεδα CRP, πάνω από 3 χιλιοστογραμμάρια ανά λίτρο αίματος. Αλλά γενικά τα επίπεδα της CRP έπεφταν καθώς αυξανόταν η κατανάλωση φυτικών ινών. Συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν ελάχιστες φυτικές ίνες, εκείνοι που έτρωγαν την μέγιστη ποσότητα είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένο αριθμό CRP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες με την μέγιστη κατανάλωση φυτικών ινών, έπαιρναν συνολικά 22 γραμμάρια την ημέρα, ή εντός των συνιστώμενων πλαισίων.

Τα συνεχώς χαμηλά επίπεδα φλεγμονής εντός του οργανισμού πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εκδήλωσης μιας ευρείας κλίμακας ασθενειών, όπως η καρδιακή νόσος και η αθηροσκλήρωση.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι φυτικές ίνες μειώνουν τη φλεγμονή, αλλά μειώνουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος, παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στη φλεγμονή.

Τέλος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και οι δυο μορφές φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες, σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα CRP στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες εντοπίζονται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα μήλα, τα σαρκώδη φρούτα και το αλεύρι βρώμης και οι αδιάλυτες στα δημητριακά ολικής αλέσεως και πολλά λαχανικά.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο