Κρέας και πατάτες αποτελούν τον κορμό της διατροφής των Ελλήνων
Αθήνα: Το κρέας και οι πατάτες αποτελούν τον κορμό της διατροφής των Ελλήνων, ενώ φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά υποκαταναλώνονται συστηματικά, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος».
Αθήνα: Το κρέας και οι πατάτες αποτελούν τον κορμό της διατροφής των Ελλήνων, ενώ φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά υποκαταναλώνονται συστηματικά, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος».
Μοιραία, λοιπόν, το 40% χαρακτηρίζουν τη διατροφή τους μέτρια ή κακή και σχεδόν οι μισοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σωματικό βάρος τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών MRB Hellas για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με τη συμμετοχή 1.300 ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 15 ετών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αστικά και ημιαστικά κέντρα, καθώς και αγροτικές περιοχές της χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία οργάνωσε το Ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, οι κάτοικοι της χώρας μας τρώνε σε εβδομαδιαία βάση 340% περισσότερο κόκκινο κρέας και 80% περισσότερες πατάτες απ’ όσο συνιστάται για καλή υγεία, με βάση τις επιταγές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.
Στις προτιμήσεις τους ακολουθούν τα όσπρια (κατανάλωση 42% υψηλότερη απ’ όση συνιστάται) και τέλος τα γαλακτοκομικά προϊόντα (13% περισσότερα).
Όλες οι άλλες κατηγορίες τροφίμων υποκαταναλώνονται: ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά καταναλώνονται σε ποσότητες 46% μικρότερες από τις συνιστώμενες, φρούτα και λαχανικά είναι μειωμένα κατά 69%, ψάρια μειωμένα κατά 42%, πουλερικά 30% λιγότερα και αβγά 43% λιγότερα.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι, αν εξαιρεθούν όσοι έχουν ως πρωινό γεύμα τον καφέ ή το γάλα, οι μισοί Έλληνες φεύγουν για το σχολείο ή τη δουλειά με άδειο στομάχι. Από όσους τρώνε πρωινό, το 32,1% πίνει καφέ, το 6,1% τσάι και το 58,7% γάλα.
Όσον αφορά τις στέρεες τροφές, αβγό τρώει το 5,1%, ψωμί το 21,5%, φρυγανιές το 19,3% και τοστ το 9,7%. Το 11,3% εξάλλου τρώνε κουλουράκια, βουτήματα, πίτες ή κέικ, ενώ μόλις το 16,3% καταναλώνουν φρούτα ή πίνουν φρεσκοστυμμένους φρουτοχυμούς.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με λίγα ή πολλά περιττά κιλά, ενώ το 25% δεν γυμνάζονται ούτε μία φορά το δεκαπενθήμερο.
Η πλειονότητα (ποσοστό 84,7%) των υπέρβαρων και παχύσαρκων ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως κύριο υπαίτιο για τα περιττά κιλά τους. Ωστόσο, το 25% εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόγραμμα να κάνουν κάτι για να αδυνατίσουν.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της μελέτης, το 54,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η υπερκατανάλωση παχυντικών τροφίμων είναι η κύρια αιτία του προβλήματος της παχυσαρκίας. Δεύτερη κυριότερη αιτία με ποσοστό 24,4% είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης και τρίτη με 20,2% ο μη προγραμματισμός στη λήψη τροφής.
Όσον αφορά το πώς μπορεί κανείς να αδυνατίσει, το 95% των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν ότι πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η γυμναστική, ενώ το 84% δήλωσε ότι εξίσου σημαντική είναι και η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται καθημερινά.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 64,6% των ερωτηθέντων είπαν ότι ενημερώνονται για θέματα διατροφής κυρίως από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μόλις το 12,5% από γιατρούς και διατροφολόγους.
Για να αντιμετωπισθεί, τέλος, η επιδημία της παχυσαρκίας, το 68% των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η παρέμβαση των επαγγελματιών υγείας, το 67% η ενεργοποίηση του υπουργείου Υγείας, το 66% η ενεργοποίηση του σχολείου, το 59% η δραστηριοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενώ το 51% είπε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο τα ιδρύματα που σχετίζονται με τη διατροφή και οι οργανώσεις καταναλωτών. Τέλος, το 49% πιστεύει ότι στη μάχη κατά της παχυσαρκίας πρέπει να εμπλακούν ενεργά και οι βιομηχανίες τροφίμων.