Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κύτταρα από ασθενείς, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κύτταρα από ασθενείς, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Η εμφύτευση τους σε ανοσο-κατασταλμένα ζώα και ανθρώπους έδειξε ότι τα αγγεία ενσωματώθηκαν στον περιβάλλοντα ιστό, διατηρώντας την αρχική τους δομή και παραμένοντας μηχανικά σταθερά σε βάθος χρόνου.

Τα τεχνητά αυτά αιμοφόρα αγγεία «έχουν μηχανικές ικανότητες που μπορούν να συγκριθούν με σαφηνείς φλέβες και υπερβάλλοντες τιμές που αναφέρονται για κάθε άλλο εντελώς βιολογικό τεχνητό αιμοφόρο αγγείο που δημιουργείται in vitro.

Ο Δρ Nicolas L’ Heureux της εταιρείας Cytograft Tissue Engineering Inc. και οι συνεργάτες του προκειμένου να δημιουργήσουν τα αγγεία, καλλιέργησαν πρώτα ινοβλάστες δέρματος σε συνεκτική επιφάνεια. Η επιφάνεια ήταν προσωρινά τυλιγμένη γύρω από υποστηρικτικό σωλήνα επικαλυμμένο με Teflon. Μετά από επτά εβδομάδες, τα στρώματα συγχωνεύθηκαν και αφυδατώθηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένα ακυτταρικό υπόστρωμα.

Ένα δεύτερο στρώμα ινοβλαστών επικάλυψε το πρώτο ώστε να δημιουργηθεί μια σύνθετη δομή διπλής επίστρωσης. Ενδοθηλιακά κύτταρα από μια μικρή επιφανειακή αιμοφόρα αρτηρία εμφυτεύτηκαν στο εσωτερικό της ώστε να παραχθεί μια φλέβα.

Τα τεχνητά αιμοφόρα αγγεία που προέκυψαν υπερτερούν αυτά παλαιότερων προσπαθειών, κυρίως διότι επιδεικνύουν ξεσπάσματα πιέσεων πέραν των 3000 mmHg, απαραίτητες για την κλινική λειτουργικότητα, ενώ δεν απαιτούν καμιά γενετική επέμβαση.

Η εμφύτευση σε ανοσο-κατασταλμένα ζώα έδειξε ότι τα αγγεία ήταν αντιθρομβογενετικά, ανθεκτικά στον σχηματισμό ανευρύσματος και ικανά να σχηματίσουν αναστομώσεις χωρίς διαρροές και μηχανικά σταθερά.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με τη μορφή αυτόλογων αρτηριοφλεβωδών διακλαδώσεων για αιμοκάθαρση. Μέχρι στιγμής έχουν εμφυτευτεί δυο αιμοφόρα αγγεία. Η πρώτη είναι ήδη εννιάμισι μηνών και εξακολουθεί να είναι λειτουργική χωρίς καμιά παρέμβαση, ακόμα και αφού παρακεντήθηκε τρεις φορές σε μια εβδομάδα.

Aλλες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνουν επαναγγείωση κάτω άκρου, στεφανιαία παράκαμψη με μόσχευμα και διόρθωση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε παιδιά.

Επί του παρόντος τα αιμοφόρα αγγεία απαιτούν περίπου 28 εβδομάδες για να παραχθούν, και αυτό είναι ένας σημαντικός περιορισμός. Ωστόσο, οι επιστήμονες επξεργάζονται διάφορους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, όπως η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο