Εμβόλιο κατά της αλλεργικής ρινίτιδας σε φαγώσιμη μορφή
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη των λουλουδιών ίσως κάποια μέρα μπορέσουν να ανακουφιστούν τρώγοντας απλά ένα μπολ ρύζι, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceeding of the National Academy of Sciences.
Νέα Υόρκη: Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη των λουλουδιών ίσως κάποια μέρα μπορέσουν να ανακουφιστούν τρώγοντας απλά ένα μπολ ρύζι, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceeding of the National Academy of Sciences.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροβιολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Δρ Fumio Takaiwa διενήργησε πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι ένα εμβόλιο σε φαγώσιμη μορφή ήταν ικανό να προλάβει την ανοσοποιητική αντίδραση που προκαλούν οι αλλεργίες.
Συγκεκριμένα ποντίκια που ετράφησαν με το εμβόλιο παρουσίασαν μειωμένη ανοσοποιητική αντίδραση στη γύρη των λουλουδιών και φτερνίζονταν σαφώς λιγότερο συχνά εν συγκρίσει με πειραματόζωα που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Ο Δρ Takaiwa και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τον εμβόλιο χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα συγκεκριμένων σχετιζόμενων με τις αλλεργίες πρωτεϊνών που εντοπίζονται στη γύρη του ιαπωνικού κέδρου, η οποία προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα στην Ιαπωνία.
Εισάγοντας γενετικό υλικό από τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο γονιδίωμα του ρυζιού, κατάφεραν να καλλιεργήσουν ρύζι που περιείχε τις πρωτεΐνες της γύρης.
Στη συνέχεια σίτισαν μια ομάδα ποντικιών με το ρύζι σε καθημερινή βάση για αρκετές εβδομάδες πριν την έκθεση τους στην γύρη του ιαπωνικού κέδρου.
Συγκριτικά με πειραματόζωα που δεν είχαν τραφεί με το συγκεκριμένο ρύζι, τα εμβολιασμένα παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη ανοσοποιητική αντίδραση στη γύρη, παρήγαγαν λιγότερη ισταμίνη, η χημική ουσία που προάγει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και φτερνίζονταν λιγότερο συχνά.
Ο Δρ Takaiwa έχει ήδη δημιουργήσει μια ανθρώπινη εκδοχή του εμβολίου, η οποία θα είναι έτοιμη προς δοκιμή σε μερικά χρόνια.