Η μειωμένη «καλή» χοληστερόλη προάγει τον καρκίνο του μαστού
Νέα Υόρκη: Η διατήρηση της HDL «καλής» χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις ηλικιωμένες παχύσαρκες γυναίκες, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Νέα Υόρκη: Η διατήρηση της HDL «καλής» χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις ηλικιωμένες παχύσαρκες γυναίκες, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τρόμσο με επικεφαλής την Δρ Ανν-Σόφι Φούρμπεργκ μελέτησε σχεδόν 39.000 Νορβηγίδες οι οποίοι παρείχαν στοιχεία για τα επίπεδα των λιπιδίων, το βάρος, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 17 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνολικά 708 γυναίκες εκδήλωσαν διηθητικό καρκίνο του μαστού.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση στις παχύσαρκες γυναίκες.
Σύμφωνα με την Δρ Φούρμπεργκ «όταν οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ισάριθμες υποομάδες σύμφωνα με τα αυξημένα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα, οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της HDL χοληστερόλης».
Και συμπληρώνει «το συμπέρασμά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μελέτες σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες για να επικυρωθεί ο ρόλος της HDL χοληστερόλης ως χρήσιμος δείκτης».