Ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού ΓΕΣ ο Ν.Ντούβας από τον απελθόντα Π.Χαρβάλα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Καθήκοντα αρχηγού ΓΕΣ ανέλαβε ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας από τον απελθόντα στρατηγό Παναγιώτη Χαρβάλα, ο οποίος τόνισε ότι φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη.
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Καθήκοντα αρχηγού ΓΕΣ ανέλαβε ο αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας από τον απελθόντα στρατηγό Παναγιώτη Χαρβάλα, ο οποίος τόνισε ότι φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακά φόρτισης, στη Σχολή Ευελπίδων, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλος, του υφυπουργού Βασίλη Μιχαλολιάκου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο.
Ο απελθών αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Παναγιώτης Χαρβάλας στην ομιλία του επισήμανε: «Μετά απο δική μου υποβολή παραίτησης και απόφασης του ΚΥΣΕΑ παραδίδω τα καθήκοντα της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς μετά από 39 χρόνια στα οποία υπηρέτησα το Στρατό Ξηράς με ευσυνειδησία, πληρότητα και εντιμότητα».
»Το τρίπτυχο: αξιοκρατία, εντιμότητα, δικαιοσύνη ήταν αυτό που οδήγησε ολόκληρη την στρατιωτική μου διαδρομή. Τα τελευταία δυο χρόνια επιτελέστηκε σημαντικό έργο στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε, και πρόσθεσε: «Όλα τα οπλικά συστήματα αξιοποιήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών».
Ο κ. Χαρβάλας παρατήρησε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας θα εξασφαλίσει την πρόοδο και ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Καταλήγοντας, ο απελθών αρχηγός ΓΕΣ σχολίασε ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να διαλέγουν το σωστό χρόνο για να απομακρυνθούν όταν δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερο, και υπογράμμισε: «Αυτή η στιγμή ήταν για μένα σήμερα. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, φεύγω με το όνομα Χαρβάλας και είμαι στρατιώτης».
Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστάτηγος Ν.Ντούβας στην δική του ημερήσια διαταγή δήλωσε: «Μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παραλαμβάνω τα καθήκοντα από έναν καταξιωμένο αρχηγό».
Ο Ν.Ντούβας ζήτησε από όλους πιστή τήρηση των κανονισμών και νόμων που διέπουν το στράτευμα, και τόνισε: «Θα με βρείτε απέναντι σε περιπτώσεις ολιγωρίας, αναβλητικότητας ή αδιαφορίας». Κατέστησε, δε, σαφές ότι μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση των στελεχών θα είναι η προσφορά τους.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση του αξιόμαχου του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυναμεων, και συμφώνησε με τον κ. Χαρβάλα ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, απευθυνόμενος προς τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΣ, τόνισε ότι ο στρατηγός Παναγιώτης Χαρβάλας επαναβεβαίωσε ότι η ευθιξία εξακολουθεί να παραμένει μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών ενός ηγέτη.
Απευθυνόμενος προς το νέο αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα ευχήθηκε καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του και επισήμανε: «Όλοι μαζί, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πρέπει να φανούμε αντάξιοι της αμέριστης εμπιστοσύνης που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων, και ως εργάτες να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας της χώρας».
Όσον αφορά στην πορεία των ερευνών για τα δυο πρόσφατα δυστυχήματα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι τα πορίσματα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ για το δυστύχημα στον Έβρο έχουν παρέμβει οι στρατιωτικές και εισαγγελικές αρχές για τον επιμερισμό των ευθυνών.
Στη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών του Στρατού Ξηράς εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας