Στο «τιμόνι» της Πάτρας – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Θάνος Μικρούτσικος
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θάνο Μικρούτσικο προετοιμάζεται η Πάτρα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006. Το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί το δήμο με το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το μοναδικό πρόβλημα στην προετοιμασία είναι ο χρόνος.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θάνο Μικρούτσικο προετοιμάζεται η Πάτρα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης ανέλαβε καθήκοντα πριν από μερικές ημέρες και ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του με εκπροσώπους φορέων της πόλης για την καλύτερη προετοιμασία της διοργάνωσης.
«Το στοίχημα είναι το 2006 να αποτελέσει μια εκκίνηση για μια άλλη πόλη, με έναν πολιτισμό που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανάπτυξή της» δηλώνει ο ίδιος.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της προετοιμασίας, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί στο δήμο το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, για τις πρώτες ανάγκες των έργων υποδομής.
Αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται να προβληματίζει τους υπευθύνους είναι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων.
Όπως τονίζεται στο τεχνικό πρόγραμμα των έργων «σήμερα, εκτός από τους δύο χώρους που κληροδότησε πριν από περίπου 2.000 χρόνια το Ρωμαϊκό Ωδείο και πριν από 130 χρόνια το θέατρο Απόλλων, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις είναι χώροι μικροί, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς καμία σημαντική παρουσία στη ζωή των κατοίκων της Πάτρας».
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι η ανακατασκευή του συγκροτήματος της παλιάς χαρτοποιίας Λαδόπουλου, όπου θα λειτουργήσουν Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας, καθώς επίσης συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, η κατασκευή μόνιμου ανοιχτού θεάτρου, 3.000 θέσεων, και η δημιουργία του Μουσείου της Πάτρας.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.