Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δραματική αύξηση της χρήσης χαπιών «έκσταση» και αμφεταμινών

Δραματική αύξηση της χρήσης χαπιών «έκσταση» και αμφεταμινών

Ρώμη: Ανησυχητική αύξηση έχει σημειώσει τους τελευταίους 12 μήνες η χρήση χαπιών "έκσταση" και των αμφεταμινών αυξάνοντας τον αριθμό των χρηστών σε 40 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στην ιταλική πρωτεύουσα την Τρίτη.

Ρώμη: Ανησυχητική αύξηση έχει σημειώσει τους τελευταίους 12 μήνες η χρήση χαπιών «έκσταση» και των αμφεταμινών αυξάνοντας τον αριθμό των χρηστών σε 40 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε στην ιταλική πρωτεύουσα την Τρίτη.


Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος, τόνισε ότι η χρήση την τελευταία δεκαετία των διεγερτικών αυτού του τύπου έχει φτάσει τους 40 τόνους τη χρονιά 2000/2001 από 4 τόνους που ήταν το 1990/1991.


Το εμπόριο αυτό παράγει τζίρο 65 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με ποσοστό κέρδους της τάξεως του 3.000 με 4.000%, ενώ η παραγωγή των συγκεκριμένων ναρκωτικών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 500 τόνους το χρόνο.


Σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, οι χώρες παρασκευής του «έκσταση» είναι η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ, ενώ αυτές που παρασκευάζουν αμφεταμίνες μόνο στην Ευρώπη είναι η Πολωνία, το Βέλγιο, η Γερμανία με πρώτη την Ολλανδία.


Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των νέων, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι η κατανάλωση την ναρκωτικών αυτών ουσιών είναι επικίνδυνη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία, καθώς δημιουργούν εξάρτηση.


Πιο συγκεκριμένα το «έκσταση» ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τις αρρώστιες που προκαλούνται από την κατάχρηση συνθετικών ναρκωτικών. Επιπλέον το κοινωνικό κόστος για την περίθαλψη μιας γενιάς-θύμα της κατάχρησης θα ήταν τεράστιο, όπως δήλωσε ο κ. Κόστα.


Η κατάχρηση των αμφεταμινών είναι πιο συνηθισμένη στις εξής χώρες: Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Πολωνία, Ισπανία, Νιγηρία, ΗΠΑ, Τσεχία, Δανία, Βέλγιο, Καναδάς και Ολλανδία.


Το διάστημα 2000-2001, το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης καταγράφηκε στην ανατολική Ασία, δηλαδή το 65% της παγκόσμιας κατανάλωσης, σε αντίθεση με το 13% στην Ευρώπη και 14% στη Βόρεια Αμερική.


Στις ΗΠΑ μειώθηκε η χρήση στους νέους 15-16 χρονών το έτος 2001-2002, όπως δήλωσε ο Τζον Γουόκερ, διευθυντής του γραφείου της Ουάσιγκτον για τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο