Ουσίες του τσαγιού προφυλάσσουν από τον καρκίνο του δέρματος
Λονδίνο: Το τσάι, το γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του ρόφημα, περιέχει ουσίες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Αμερικανών Χημικών.
Λονδίνο: Το τσάι, το γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του ρόφημα, περιέχει ουσίες που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Αμερικανών Χημικών.
Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αναφέρει ότι οι ουσίες με την ονομασία «πολυφαινόλες» που αποτελούν μέρος των συστατικών του τσαγιού λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκίνου. Ωστόσο, η ευεργετική τους δράση δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα στην περίπτωση του μελανώματος.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πολυφαινόλες αναστέλλουν την αύξηση του ενζύμου JNK-2 ή junk-2, το οποίο φαίνεται να ενέχει ρόλο-κλειδί όσον αφορά την εμφάνιση δερματικών κακοηθών όγκων.
Στο πλαίσιο δοκιμών που πραγματοποίησαν σε πειραματόζωα τα οποία εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες ελάττωσαν σημαντικά τα επίπεδα του ενζύμου junk-2, μειώνοντας αντίστοιχα και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του δέρματος.
«Στόχος μας δεν είναι να συστήσουμε την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τσαγιού από το κοινό, καθώς η προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία απαιτεί την κατανάλωση περισσότερων από 10 φλυτζανιών του ροφήματος την ημέρα.
Ωστόσο, οι νέες αυτές πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή μιας αντηλιακής κρέμας, ο βαθμός προστασίας της οποίας θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των κοινών προϊόντων του εμπορίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.