Ακίνδυνοι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με βρετανική επιτροπή
Λονδίνο: Ακίνδυνοι είναι οι πυλώνες ρεύματος, σύμφωνα με νεότερο πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ακτινολογικής Προστασίας της Βρετανίας, το οποίο δεν εντοπίζει καμία σύνδεση ανάμεσα στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία και την πρόκληση καρκίνου ή λευχαιμίας.
Λονδίνο: Ακίνδυνοι είναι οι πυλώνες ρεύματος, σύμφωνα με νεότερο πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ακτινολογικής Προστασίας της Βρετανίας, το οποίο δεν εντοπίζει καμία σύνδεση ανάμεσα στην εκπεμπόμενη ακτινοβολία και την πρόκληση καρκίνου ή λευχαιμίας.
Σε παλαιότερη έρευνα είχε τονιστεί ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πυλώνων ρεύματος ή ακόμη και η ακτινοβολία πολλών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αποδυναμώνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έναντι του καρκίνου.
Όμως η νεότερη έρευνα που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί επιστήμονες διαψεύδει αυτή τη θεωρία. «Στην προσπάθειά μας να διαπιστώσουμε το αληθές ή όχι της παραπάνω θεωρίας ‘βομβαρδίσαμε’ εντός εργαστηρίου μια ομάδα κυττάρων με ισχυρότερη ακτινοβολία από αυτή που λογικά δέχεται ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή.
Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα κύτταρα δεν υπέστησαν καμία απολύτως αλλαγή ή αλλοίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.
Τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου αμφισβήτησαν ευθέως πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία αναστέλλουν τη δράση της μελατονίνης, μιας ουσίας του οργανισμού που, μεταξύ άλλων, παράσχει προστασία ενάντια στην εμφάνιση λευχαιμίας ή καρκίνου.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.