Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής
Νέα Υόρκη: Νέες συστάσεις για την κατανάλωση των ποσοτήτων αλκοόλ που ενδείκνυνται ανάλογα με την ηλικία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, προκύπτουν βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του British Medical Journal.
Νέα Υόρκη: Νέες συστάσεις για την κατανάλωση των ποσοτήτων αλκοόλ που ενδείκνυνται ανάλογα με την ηλικία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, προκύπτουν βάσει των αποτελεσμάτων μελέτης που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του British Medical Journal.
Στο σύνολό τους τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών συνηγορούσαν υπέρ της άποψης ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ (1-2 ποτήρια ημερησίως) συμβάλλει στην αποτροπή της εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο Δρ Γουάιτ και η ερευνητική του ομάδα, προκειμένου να εντοπίσουν την πιθανή συσχέτιση του αλκοόλ με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας, ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τα ποσοστά θνησιμότητας. Κάθε ποτό είχε οριστεί ως «μονάδα κατανάλωσης» και συμπεριλάμβανε 8-10 γραμμάρια αλκοόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί δηλαδή σε ένα ποτήρι κρασί.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκαν σε άντρες και γυναίκες κάτω των 35 που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, καθώς επίσης και σε άτομα και των δύο φύλων μεγαλύτερα των 65 ετών, που όμως συμπεριλάμβαναν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους μέτρια ποσότητα αλκοόλ. Όσον αφορά στα άτομα άλλων ηλικιακών ομάδων, ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ φαίνεται πως συνέβαλλε στην αύξηση της θνησιμότητας.
Η βρετανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, επισημαίνει πως άντρες και γυναίκες δεν θα έπρεπε να καταναλώνουν πάνω από 3-4 μονάδες αλκοόλης την ημέρα. Ο Δρ Γουάιτ ειδικότερα αναφέρει πως οι γυναίκες θα πρέπει να ελαττώσουν την κατανάλωση αλκοόλης σε μία μονάδα την ημέρα μέχρι την ηλικία των 44 ετών και σε δύο μονάδες από την ηλικία των 44 έως και των 74. Αντίστοιχα στους άντρες συνιστά να ελαττώσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν σε ένα ποτήρι ημερησίως ως την ηλικία των 34, και σε δύο ποτήρια από τα 34 έως και τα 44.
«Αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας εμφανίζουν ακόμη και άτομα που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες, ειδικότερα δε στους νέους ανθρώπους» υπογραμμίζει ο ίδιος στο Reuters.