Κίνδυνος θάνατος: Τα hands free αποσπούν την προσοχή κατά την οδήγηση
Νέα Υόρκη: Οδήγηση και ομιλία στο κινητό είναι επικίνδυνος συνδυασμός, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε hands free, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η μελέτη έδειξε ότι η συνομιλία στο τηλέφωνο, ακόμα και με τη χρήση των ειδικών ακουστικών, αποσπά την προσοχή του οδηγού και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων.
Νέα Υόρκη: Οδήγηση και ομιλία στο κινητό είναι επικίνδυνος συνδυασμός, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε hands free, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Η μελέτη έδειξε ότι η συνομιλία στο τηλέφωνο, ακόμα και με τη χρήση των ειδικών ακουστικών, αποσπά την προσοχή του οδηγού και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων ατυχημάτων.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science, εξέτασε τους παράγοντες που αποσπούν την προσοχή των οδηγών και ιδιαίτερα τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξομοιωτές οδήγησης και μελέτησαν την αντίδραση των οδηγών στα οδικά σήματα, καθώς αυτοί άκουγαν ραδιόφωνο ή μιλούσαν στο κινητό με ή χωρίς hands free.
Οι οδηγοί που μιλούσαν στο κινητό, ανεξάρτητα από τη χρήση του ακουστικού, είχαν διπλάσια πιθανότητα να μην παρατηρήσουν κάποιο από τα σήματα, ενώ ο χρόνος αντίδραση τους σε αυτά ήταν σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με αυτούς που άκουγαν ραδιόφωνο.
Ο επικεφαλής των ερευνών, Δρ Ντέιβιντ Στράιερ, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, δήλωσε στο Reuters ότι «κάθε τριάντα λεπτά κάποιος άνθρωπος σκοτώνεται στους δρόμους, επειδή δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Όταν κάποιος οδηγεί δεν πρέπει να μιλά στο κινητό».
«Κατά τη διάρκεια της οδήγησης παρατηρούνται απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ένα παιδί που διασχίζει τρέχοντας το δρόμο. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση για να τις αντιμετωπίσει γρήγορα και επιτυχώς ο οδηγός. Ο συνομιλητής στην άλλη άκρη του τηλεφώνου δεν γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στο δρόμο» συμπλήρωσε ο ίδιος.
health.in.gr
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442