Η Αυστραλία αποφάσισε να απαγορεύσει την κλωνοποίηση ανθρώπων
Καμπέρα: Με ομοσπονδιακό νόμο θα απαγορευτεί στην Αυστραλία η κλωνοποίηση ανθρώπων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν την Παρασκευή η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις της χώρας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από το νόμο η χρήση κλωνοποιημένων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς.
Καμπέρα: Με ομοσπονδιακό νόμο θα απαγορευτεί στην Αυστραλία η κλωνοποίηση ανθρώπων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν την Παρασκευή η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις της χώρας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί από το νόμο η χρήση κλωνοποιημένων εμβρύων για θεραπευτικούς σκοπούς.
Στη διάρκεια συνάντησης που διήρκεσε δύο μόλις ώρες, ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ και οι πολιτειακοί ηγέτες της χώρας συμφώνησαν ότι η απαγόρευση της κλωνοποίησης ανθρώπων που ήδη ισχύει σε τρεις πολιτείες θα πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρη την ομοσπονδία, μεταδίδει το Reuters.
«Οι πολιτείες δεσμεύονται ότι θα εφαρμόσουν ομοιόμορφη νομοθεσία για την απαγόρευση του κλωνισμού. Πρόκειται για σημαντική πρόοδο» δήλωσε ο Χάουαρντ σε συνέντευξη Τύπου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Υγείας θα ζητήσουν τη γνώμη των επιστημόνων και του κοινού προτού λάβουν αποφάσεις όσον αφορά στη δημιουργία εμβρύων μέσω της κλωνοποίησης με σκοπό τη μελέτη των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.
Βλαστικά ονομάζονται τα μη εξειδικευμένα κύτταρα που μπορούν να διαφοροποιηθούν για να δώσουν πολλούς διαφορετικούς τύπων ιστών. Πειραματικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι καρδιοπάθειες, ο νεανικός διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Παρ’ όλο που βλαστικά κύτταρα μπορούν να απομονωθούν και από τον οργανισμό ενηλίκων, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα θεωρούνται τα πλέον «ευέλικτα».
Μέσω της κλωνοποίησης, οι ερευνητές είναι σε θέση να δημιουργήσουν έμβρυα που είναι γενετικά ταυτόσημα με τον ασθενή, προκειμένου να απομονώσουν από αυτά κύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του, χωρίς την ανάγκη χορήγησης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
«Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στις βάσιμες ηθικές αντιρρήσεις, ειδικά όσον αφορά στην καταστροφή εμβρύων, και την επιθυμία να εκμεταλλευτούμε όλες τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη της Ιατρικής» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάικλ Γούλντριτζ, φαίνεται πάντως πιο πρόθυμος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Αυστραλών επιστημόνων, δηλώνοντας ότι η έρευνα σε έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί μέσω της κλωνοποίησης «εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς προσφέρει υποσχέσεις θεραπείας για ορισμένες μορφές καρκίνου που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν ικανοποιητικά σήμερα».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Αυστραλίας συγκαταλέγεται στις χώρες που υπέγραψαν το 1997 την Παγκόσμια Διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της UNESCO, βάσει της οποίας η κλωνοποίηση ανθρώπων με σκοπό την αναπαραγωγή «προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
health.in.gr
- Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός 78-66: Με εξαιρετική εμφάνιση από την Χριστινάκη
- Καιρός: Αντικυκλώνας απλώνει την προστατευτική του «ομπρέλα» σταματώντας τις βροχές, λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- ΝΟ Ρεθύμνου – Ολυμπιακός 8-29: Κυρίαρχες οι «ερυθρόλευκες» στην Κρήτη
- Gen Z: Η γενιά που ζητά οικονομική βοήθεια από τη μαμά και τον μπαμπά – Η κατάσταση στην Ελλάδα
- Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Στις 18:00 η πορεία μνήμης – Έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό
- Νέα μεγάλη φάση για τον Ολυμπιακό – Απείλησαν και με Στρεφέτσα οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πιερία: Η κακοκαιρία Byron άλλαξε χρώμα στον Θερμαϊκό – Εντυπωσιακά πλάνα από drone
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με Ταρέμι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442