Λονδίνο: Ομάδα ερευνητών από το Mount Sinai School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μαργολσκί, ανακάλυψε το γονίδιο που καθιστά τους υποδοχείς της γλώσσας ικανούς να αναγνωρίζουν τη γλυκιά γεύση. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων γλυκαντικών ουσιών και να εξηγήσει την αγάπη μερικών ανθρώπων για τα γλυκά.
Λονδίνο: Ομάδα ερευνητών από το Mount Sinai School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μαργολσκί, ανακάλυψε το γονίδιο που καθιστά τους υποδοχείς της γλώσσας ικανούς να αναγνωρίζουν τη γλυκιά γεύση. Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων γλυκαντικών ουσιών και να εξηγήσει την αγάπη μερικών ανθρώπων για τα γλυκά.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην αναγνώριση υποδοχέων για τις υπόλοιπες γεύσεις, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Η μόνη γεύση που δεν είχε διερευνηθεί αρκετά ήταν η γλυκιά.
Η ικανότητα των προγόνων μας να ξεχωρίζουν τη γλυκιά γεύση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους. Οι τροφές με πικρή γεύση συχνά έκρυβαν κινδύνους. Αντίθετα, οι τροφές με γλυκιά γεύση υπήρξαν πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρόσφεραν ικανοποιητική ποσότητα ενέργειας.
Όπως μεταδίδει το ΒΒC, στο πλαίσιο της έρευνας, τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια στο εργαστήριο. Στη μία ομάδα άρεσε να πίνει νερό με ζάχαρη, ενώ η άλλη προτιμούσε σκέτο νερό.
Αφού οι επιστήμονες εντόπισαν στα ποντίκια το γονίδιο που ευθύνεται για τη γεύση του γλυκού, στράφηκαν στην αναζήτηση παρόμοιων γονιδίων στον άνθρωπο.
Φαίνεται πως μια μικρή μεταβολή σε ένα γονίδιο στα ποντίκια, και πιθανώς και στους ανθρώπους, καθορίζει την προτίμηση για τις γλυκές τροφές και, επομένως, την προδιάθεση για παχυσαρκία.
Η ανακάλυψη αυτή έχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή καινούριων γλυκαντικών ουσιών με καλύτερη και εντονότερη γεύση.
Παρόμοια έρευνα διεξήχθη από το Harvard Medical School στη Βοστόνη των ΗΠΑ και τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Neuroscience. Και οι δύο έρευνες καταλήγουν ότι για την αίσθηση του γλυκού ευθύνεται ένα γονίδιο που λειτουργεί ως υποδοχέας της γλυκιάς γεύσης.