Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Δηλητήριο κόμπρας για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας;

Δηλητήριο κόμπρας για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας;

Νέα Υόρκη: Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν το δηλητήριο της κόμπρας για να επιβραδύνουν σε ποντίκια την εξέλιξη της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, η οποία είναι εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος που μοιάζει με τη νόσο των "τρελών αγελάδων". Εφόσον τα πειράματα συνεχιστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για αυτή την οικογένεια ασθενειών, που καθίστανται σήμερα ανίατες.

Νέα Υόρκη: Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν το δηλητήριο της κόμπρας για να επιβραδύνουν σε ποντίκια την εξέλιξη της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, η οποία είναι εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος που μοιάζει με τη νόσο των «τρελών αγελάδων». Εφόσον τα πειράματα συνεχιστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών για αυτή την οικογένεια ασθενειών, που καθίστανται σήμερα ανίατες.


Στο πλαίσιο της μελέτης, τα πειραματόζωα μολύνθηκαν με έναν τύπο μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που πλήττει τα αιγοπρόβατα και έχει «ενοχοποιηθεί» και για την εξάπλωση της ασθένειας Κρόιτσφελντ – Γιάκομπ στους ανθρώπους.


Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Nature Medicine, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνα τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε δηλητήριο της κόμπρας έζησαν 24 επιπλέον ημέρες σε σχέση με τα υπόλοιπα.


Σύμφωνα με το Reuters Health, η επίδραση του δηλητηρίου στο μολυσμένο από μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια οργανισμό είναι η ακόλουθη:


Η λοίμωξη προκαλεί την παραγωγή ανώμαλων πρωτεϊνών ονόματι πράιον, οι οποίες συσσωρεύονται σε συγκεκριμένους ιστούς, όπως είναι οι λεμφαδένες, o σπλήνας και οι αμυγδαλές, προτού καταστρέψουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Ιδιαίτερο ρόλο στη συγκέντρωση των πράιον στους ιστούς παίζει η πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος C3.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το δηλητήριο της κόμπρας έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τη C3, επιβραδύνοντας έτσι την κίνηση των πράιον στον οργανισμό και, συνεπώς, την εξάπλωση της νόσου.


Οι ίδιοι εξέτασαν, επίσης, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία υπήρχε έλλειψη πρωτεϊνών των οποίων η δράση είναι παρεμφερής με της C3. Αυτά τα πειραματόζωα εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου 86 μέρες αργότερα από ό,τι τα υπόλοιπα ποντίκια, που είχαν μολυνθεί την ίδια μέρα αλλά δεν είχαν υποστεί γενετικές παρεμβάσεις.


Πάντως, σε ανεξάρτητη έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από Ελβετούς επιστήμονες και δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος του Nature Medicine, υποστηρίζεται ότι το «μπλοκάρισμα» πρωτεϊνών όπως η C3 εμφανίζεται αποτελεσματικό μόνο στα πρώτα στάδια της μόλυνσης.


Συνεπώς, οποιαδήποτε απόπειρα θεραπείας ζώων ή ανθρώπων που πάσχουν από μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια πρέπει να αρχίσει πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καταλήγουν σε editorial οι ιολόγοι Φράνκο Καρντόνε και Μαουρίτσιο Πίκιαρι, του Instituto Superiore di Sanita της Ρώμης.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο