Επιφυλακτική η στάση του υπουργείου Υγείας για τη χρήση των γενετικών πληροφοριών
Αθήνα: Απαγορεύονται η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η χρήση των αποτελεσμάτων της από ασφαλιστικές εταιρείες και εργοδότες, μέχρι να υπάρξει κοινό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Αθήνα: Απαγορεύονται η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η χρήση των αποτελεσμάτων της από ασφαλιστικές εταιρείες και εργοδότες, μέχρι να υπάρξει κοινό νομοθετικό πλαίσιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπου και ανοίγονται νέοι δρόμοι για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, αλλά ταυτόχρονα εγείρονται σημαντικά ηθικά και δεοντολογικά ερωτήματα».
Έντονος είναι ο προβληματισμός για τη «χρήση των αποτελεσμάτων της αποκωδικοποίησης για σκοπούς που δεν σχετίζονται με την ιατρική έρευνα και προαγωγή της υγείας, όπως η πιθανή χρήση των γενετικών ευρημάτων για την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών».
Η παραπάνω απαγόρευση αποτελεί πολιτική του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2000, καθώς είχε εξαγγελθεί στα πλαίσια του σχεδίου μεταρρύθμισης «Υγεία για τον Πολίτη», και σύντομα θα λάβει και μορφή νομοθετικής ρύθμισης.
health.in.gr
- «Δεν ξέρεις τη δουλειά σου, αύριο θα σε αναφέρω» – Η ένταση που είχε ο Απόστολος Τσιτσιπάς με τον διαιτητή (vid)
- Διαψεύδουν οι Κούρδοι του Ιράκ σενάρια εμπλοκής τους στον πόλεμο του Ιράν – Τουρκική ανησυχία
- Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε με πρόσχημα τα κρυπτονομίσματα – Δώδεκα συλλήψεις σε Αττική και Κρήτη
- Εργασίες αποκατάστασης συνεπειών κατολίσθησης στην Κέρκυρα
- Φάμελλος: Τι έχει να φοβηθεί ο Μητσοτάκης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442