Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται καθησυχαστικό σχετικά με το «σύνδρομο των Βαλκανίων»
Βρυξέλλες: Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι υπάρχει ένας απειροελάχιστος κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα βλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά η Συμμαχία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία των στρατιωτικών και των πολιτών.
Βρυξέλλες: Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι υπάρχει ένας απειροελάχιστος κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα βλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά η Συμμαχία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την υγεία των στρατιωτικών και των πολιτών.
Ο Ρόμπερτσον τόνισε ότι: «Τα υπάρχοντα ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και πρέπει να συντρέξουν εξαιρετικές συνθήκες για να μολυνθεί κάποιος. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η σωστή πληροφόρηση να φτάσει παντού.»
Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει και ειδική επιστημονική επιτροπή, που θα αναλάβει να ενημερώσει πλήρως σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο και τις συνέπειές του, συνεργαζόμενο με άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Την ίδια στιγμή, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), που έχει μακροχρόνια συνεργασία με την κοινότητα του Πάντσεβο στη Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Δούναβης-Καρπάθια», σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά καρκίνου, κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε κατοικίδια ζώα.
Το WWF καλεί τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν το πολύ σοβαρό ζήτημα της υγείας των κατοίκων και των φυσικών οικοσυστημάτων στα Βαλκάνια με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια, αλλά και να παραδεχτούν τις ευθύνες τους για την πρόκληση αυτής της καταστροφής. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ουσιαστική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας είναι η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου και ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, σε συνεργασία με τα κράτη της περιοχής.
Πηγές: Reuters, ΜΠΕ
health.in.gr
- Σμαράγδα Καρύδη – Γιώργος Καπουτζίδης: Εγκλωβίστηκαν στη Σρι Λάνκα, η επιστροφή τους στην Ελλάδα
- Θεσσαλονίκη: Βαρύ πρόστιμο σε 62χρονο που εγκατέλειψε δύο κουτάβια
- Ανατροπή στις συντάξεις Απριλίου – Νωρίτερα τα χρήματα
- Τσιτσιπάς – Σαποβάλοφ 1-2: Πρόωρος αποκλεισμός στο Indian Wells
- Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επιχειρήσεις επαναπατρισμού στη Μέση Ανατολή – Επέστρεψαν 162 Έλληνες πολίτες
- Κίνηση: Χαμηλές ταχύτητες στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Εκνευρίστηκε ο Αντετοκούνμπο μετά την ήττα των Μπακς: Πέταξε την μπάλα και τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή
- Εξαπάτησαν ηλικιωμένη στο Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν σε καμπίνα πλοίου με χρυσαφικά και δεκάδες χρυσές λίρες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442