Πέμπτη 02 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Μακρόν κατά Τραμπ: Αν δημιουργούμε αμφιβολίες για το ΝΑΤΟ, το αδειάζουμε από την ουσία του

Μακρόν κατά Τραμπ: Αν δημιουργούμε αμφιβολίες για το ΝΑΤΟ, το αδειάζουμε από την ουσία του

Επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει το ΝΑΤΟ κάνοντας «σόου». Tόνισε ότι τα Στενά του Ορμούζ μπορούν να ανοίξουν, «μόνο σε συνεννόηση με το Ιράν».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που τον ειρωνεύτηκε σχετικά με το χαστούκι από τη σύζυγό του Μπριζίτ. Και με αφορμή τις δηλώσεις που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για το ΝΑΤΟ, απαιτώντας από τους συμμάχους να συμμετάσχουν στον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει στο Ιράν, τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει τη συμμαχία, δημιουργώντας «αμφιβολίες για τη δέσμευσή του».

«Αν δημιουργούμε αμφιβολίες για τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ κάθε μέρα, το αδειάζουμε από την ουσία του», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ. «Είναι μια ευθύνη που αναλαμβάνουν σήμερα οι αμερικανικές αρχές, καθώς δηλώνουν πρωί ότι θα κάνουμε αυτό, δεν θα κάνουμε εκείνο ή κάτι άλλο», συνέχισε.


«Γίνεται πάρα πολύ κουβέντα και έχει φτάσει πάρα πολύ μακριά, από κάθε άποψη. Όλοι χρειαζόμαστε σταθερότητα, ηρεμία, επιστροφή στην ειρήνη. Δεν πρόκειται για σόου», σημείωσε δηκτικά, σχολιάζοντας σαφέστατα τον ασταθή και χωρίς συνέπεια λόγο του Αμερικανού προέδρου.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, «πρέπει να είμαστε σοβαροί. Και αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, δεν αντιφάσκουμε κάθε μέρα», επανέλαβε. Ώρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς εξαπέλυσε απειλές ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τη συμμαχία «χάρτινη τίγρη».

«Το αποφασίσατε μόνοι σας»

Ο Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η Γαλλία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο, παρά μόνο αν χρειαστεί να αμυνθεί. Έχει ήδη χαρακτηρίσει παράνομο τον πόλεμο και τόνισε ξανά από τη Σεούλ ότι οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αποφάσισαν «μόνοι τους» για την Επιχείρηση «Επική Οργή».

Όσον αφορά το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ να συγκεντρωθεί μια ναυτική δύναμη για να βοηθήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, το χαακτήρισε «μη ρεαλιστικό».

«Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν την απελευθέρωση των Στενών του Ορμούζ με βία μέσω στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο Μακρόν. Πρόκειται για «θέση που εκφράζεται μερικές φορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Και εξήγησε ότι «θα χρειαζόταν υπερβολικά πολύς χρόνος. Και θα εξέθετε όποιον διασχίζει τα Στενά σε παράκτιες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης». Όπως τόνισε «διαθέτουν σημαντικούς πόρους, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους». Ενώ επισήμανε υπάρχει και «μια σειρά από άλλους κινδύνους».

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα Στενά του Ορμούζ μπορούν να ανοίξουν «μόνο σε συνεννόηση με το Ιράν. Επομένως, πρώτα και κύρια, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Απριλίου 2026
Απόρρητο