Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι τηλεπαρουσιαστές περνούν στην αντεπίθεση μετά το κόψιμο του Κίμελ – «Δεν υποχωρούμε στον αυταρχισμό»

ΗΠΑ: Οι τηλεπαρουσιαστές περνούν στην αντεπίθεση μετά το κόψιμο του Κίμελ – «Δεν υποχωρούμε στον αυταρχισμό»

Ο ένας μετά τον άλλο, δημοφιλείς τηλεπαρουσιαστές, είτε σοβαρά είτε με χιούμορ, καταγγέλλουν τον αυταρχισμό του Ντόναλντ Τραμπ και την προσπάθειά του να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Το κόψιμο της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC, επειδή άσκησε κριτική για την εκμετάλλευση της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Κυρίως μεταξύ των συναδέλφων του Τζίμι Κίμελ, που προειδοποιούν για τον αυταρχισμό του Αμερικανού προέδρου.

Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από τη Βρετανία, ότι θα έπρεπε να «αφαιρεθούν» οι άδειες «ορισμένων τηλεοπτικών δικτύων». Εννοώντας των ΜΜΕ που του ασκούν κριτική.

Στην αντεπίθεση

Οι παρουσιαστές των βραδινών τηλεοπτικών προγραμμάτων των ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Τζίμι Κίμελ και προειδοποιούν για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ολισθαίνει –με μεγάλη ταχύτητα- προς τον αυταρχισμό.

Ο Στίβεν Κόλμπερτ, το πρόγραμμα του οποίου αποσύρθηκε από το δίκτυο CBS, επειδή το επέκρινε γιατί ήρθε σε συμβιβασμό με τον Τραμπ, δήλωσε:

«Αν στο ABC πιστεύουν ότι αυτό θα ικανοποιήσει το καθεστώς, είναι θλιβερά αφελείς. Μπροστά σε έναν αυταρχικό, δεν μπορείς να κάνεις ούτε μια υποχώρηση».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Τζον Στιούαρτ, παρουσιαστή της εκπομπής «The Daily Show» του Comedy Central. Και κάνοντας ένα σκετς παρουσίασε τον εαυτό του ως ταπεινωμένο προπαγανδιστή μιας δικτατορίας. Σε χρυσό φόντο, ευθεία αναφορά στη διακόσμηση που επέλεξε για τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιούαρτ ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι το επεισόδιο ήταν «άλλη μια διασκεδαστική, ξεκαρδιστική, συμβατή με την κυβέρνηση εκπομπή».

Καλεσμένη της εκπομπή του ήταν η Μαρία Ρέσα, συγγραφέας του βιβλίου «How To Stand Up To A Dictator: The Fight for Our Future» ή «Πώς να αντιμετωπίσετε έναν δικτάτορα – Η μάχη του μέλλοντός μας».

Ο απίστευτα όμορφος πρόεδρος

Δεν πήγε πίσω σε δηκτικό σχολιασμό ούτε ο Τζίμι Φάλον από την εκπομπή του «The Tonight Show» στο NBC. Αφού περιέγραψε τον Τζίμι Κίμελ ως «αξιοπρεπή, αστείο και στοργικό τύπο» και ζήτησε την επαναφορά του, πήγε λίγο περαπέρα. Διαβεβαίωσε τους τηλεθεατές ότι ο ίδιος δεν θα «λογοκριθεί».

Και άρχισε να σχολιάζει την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία. Ώσπου τον έκοψε μια κοροϊδευτική φωνή που έλεγε ότι ο πρόεδρος ήταν «απίστευτα όμορφος» και «αποκατέστησε τη φήμη του αμερικανικού έθνους».

«Γλείφοντας μια αυταρχική κυβέρνηση»

Ο μύθος της αμερικανικής τηλεόρασης, Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν επίσης πολύ σκληρός στο σχόλιό του για την απόλυση του Τζίμι Κίμελ. «Είναι γελοίο. Δεν μπορείς να απολύεις κάποιον επειδή φοβάσαι ή επειδή προσπαθείς να γλείψεις μια αυταρχική, εγκληματική κυβέρνηση στο Οβάλ Γραφείο. Δεν λειτουργεί έτσι».

Ο χαρακτηριζόμενος και ως «νονός των αμερικανικών αθλητικών podcast», Μπιλ Σίμονς, μακροχρόνιος φίλος του Κίμελ, κατήγγειλε από την εκπομπή του στελέχη της Disney και του ABC επειδή ενέδωσαν στην κυβερνητική πίεση και τη «λογοκρισία». «Κάποια στιγμή πρέπει να υπερασπίζεσαι μια αρχή», είπε ο Σίμονς.


Τέλος, ο Σεθ Μέγερς του NBC, άνοιξε την εκπομπή του με μια προειδοποίηση. Η κυβέρνηση Τραμπ «επιδιώκει καταστολή της ελευθερίας του λόγου», είπε. «Και εντελώς άσχετο, ήθελα απλώς να πω ότι πάντα θαύμαζα και σεβόμουν τον κ. Τραμπ», πρόσθεσε με αρκετή δόση ειρωνείας.

Γιατί κόπηκε η εκπομπή

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ιδιοκτησίας της Disney, έκοψε την εκπομπή του Τζίμι Κίμελ στον αέρα. Ο δημοφιλής τηλεπαρουσιαστής έκανε σχόλια σχετικά με τη δολοφονία του ακροδεξιού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ.

Το ABC ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ’ αόριστον την βραδινή εκπομπή «Jimmy Kimmel Live!», υποκύπτοντας στις πιέσεις του Μπρένταν Καρ, προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) που διόρισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Καρ είχε προτρέψει το ABC και τους τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς «να αναλάβουν δράση» εναντίον του Κίμελ. Αποκάλεσε τα σχόλια του κωμικού «πραγματικά άρρωστα» και προειδοποιώντας: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο».

Ζητούν την παραίτησή του Καρ

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της FCC.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, παρενέβη επίσης, γράφοντας στο X ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε οδηγήσει την κουλτούρα της ακύρωσης «σε ένα νέο και επικίνδυνο επίπεδο». Χρησιμοποιεί την απειλή κανονιστικών καταστολών για να «φιμώσει ή να απολύσει δημοσιογράφους και σχολιαστές που δεν της αρέσουν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο