Σε τροχιά οικονομικής λιτότητας εισέρχονται πλέον οι μεσαίου μεγέθους ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της γαλλικής Ligue 1, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης από το ταμείο επενδύσεων CVC, οδηγούν τις διοικήσεις σε σφιχτή οικονομική πολιτική.
Η νέα αυτή πραγματικότητα είναι ήδη ορατή, παρότι δεν φαίνεται να την έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στροφής προς την οικονομική εγκράτεια αποτελεί η κίνηση της Μπρεστ, που προκάλεσε έκπληξη και χλευασμό σε πρώτη ανάγνωση.
Ο συμπρόεδρος της ομάδας, Ζεράρ Λε Σεν, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας «ψηφιακής λαχειοφόρου αγοράς» για την ενίσχυση του συλλόγου. Η κίνηση αυτή φάνηκε σουρεαλιστική: μια ομάδα που εξασφάλισε έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ χάρη στη συμμετοχή της στο Champions League, να ζητά οικονομική στήριξη από τους φιλάθλους της, με τρόπο που θυμίζει ομάδες ερασιτεχνικού επιπέδου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι παράλογη. Είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες μη «μεγάλες» ομάδες της Ligue 1.
Οι συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που παλιότερα αποτελούσαν βασικό έσοδο για τους συλλόγους, είναι πλέον στον αέρα, με τον ανταγωνισμό και τη ζήτηση να έχουν υποχωρήσει. Η απουσία επιπλέον χρηματοδότησης από το CVC – το ταμείο που είχε επενδύσει στη Ligue 1 με στόχο την ενίσχυση των ομάδων – επιτείνει την πίεση.
Έτσι, οι σύλλογοι καλούνται να επινοήσουν νέους τρόπους χρηματοδότησης: από crowdfunding και ειδικές καμπάνιες έως πιο δραστικά μέτρα, όπως η μείωση του μισθολογικού κόστους ή η συγκράτηση των μεταγραφών. Η περίοδος χάριτος φαίνεται να τελειώνει και η βιωσιμότητα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Παρά την επιτυχία ορισμένων ομάδων – όπως της Μπρεστ, που πέρυσι εξασφάλισε ιστορική πρόκριση στο Champions League – το οικοσύστημα του γαλλικού ποδοσφαίρου μοιάζει εύθραυστο.
Όσο οι «μεγάλοι» σύλλογοι (Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ, Λυών) διαθέτουν ακόμα πόρους και ονόματα, οι μεσαίοι πρέπει να συμβιβαστούν με μια νέα εποχή σφιχτών προϋπολογισμών και δημιουργικών λύσεων. Η πορεία της Ligue 1 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα προσαρμογής των συλλόγων αυτών. Οι διοικήσεις οφείλουν να δράσουν με ρεαλισμό και ευρηματικότητα, καθώς η εποχή των «εύκολων» χρημάτων από τηλεοπτικά δικαιώματα έχει παρέλθει – ίσως οριστικά.
Η Παρί ΣΖ, με την Μαρσέιγ και την Μονακό που ακόμα έχουν χρήματα φαίνεται πως θα συνεχίσουν να κάνουν… πάρτι και τα επόμενα χρόνια. Οι υπόλοιποι απλώς θα φυτοζωούν…
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η Βαλένθια άντεξε μέχρι το 64' απέναντι στη Ρεάλ, στο Μεστάγια, όχι όμως παραπάνω. Καρέρας (65') και Εμπαπέ (90+1') «λύτρωσαν» τη «βασίλισσα» η οποία νίκησε με 2-0 και πλησίασε ξανά στην κορυφή.
Παρόλα αυτά η Γιουβέντους κινδυνεύει να βρεθεί εκτός τροχιάς εξόδου στο Champions League καθώς η Ρόμα μπορεί να την πιάσει στην τέταρτη θέση. Η «Μεγάλη Κυρία» έχανε 2-0
Ως το τέλος θα δοθεί η φετινή μάχη του τίτλου της Super League, όπως δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.