Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Παπάτσας, Πότσης και Ζερβάκης στο inForum: Brain regain, επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και αμυντική βιομηχανία

Παπάτσας, Πότσης και Ζερβάκης στο inForum: Brain regain, επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και αμυντική βιομηχανία

Στο inForum βρέθηκαν ο Νικόλας Παπάτσας, ο Αθανάσιος Πότσης και ο Εμμανουήλ Ζερβάκης, μιλώντας για τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και την αμυντική βιομηχανία

Για τον ρόλο των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και της αμυντικής βιομηχανίας στο brain regain μίλησαν στο inForum ο Νικόλας Παπάτσας, Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), Senior Partner EFA GROUP, ο Αθανάσιος Πότσης, PhD, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Δρ. Εμμανουήλ Ζερβάκης Πρόεδρος της Hellenic Emerging Technologies Industry Association (HETίA) (Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Αναδυόμενων Τεχνολογιών).

Η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού

Κοινή ερώτηση τέθηκε και στους τρεις ομιλητές, σχετικά με το αν υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού στην αμυντινή βιομηχανία υψηλής εξειδίκευσης ή στις εταιρείες των κλάδων των παρευρισκόμενων.

Ο κ. Παπάτσας τόνισε ότι «υπάρχει καλό εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, που είναι καλά καταρτισμένο λόγω των πανεπιστημίων μας, αν φυσικά υπάρχουν και οι σωστές επιχειρηματικές συνθήκες για να υπάρχουν και υγιείς προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας. Όντως μετά από τις εξαγγελίες της ΕΕ για επένδυση στην αμυντική βιομηχανία και τα νέα συστήματα, θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο σε επιστημονικό και σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά και για το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό για την κατασκευή και παραγωγή συστημάτων».

Μάλιστα, τόνισε ότι η δυνητική μετακίνηση εργαζομένων απο έναν τομέα σε έναν άλλον, με βάση τις ανάγκες που δημιουργούνται, οδηγεί σε ενίσχυση των δυνατοτήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Πότσης ανέφερε ότι «η απαίτηση για επιστημονικό δυναμικό εξαρτάται απο την εξέλιξη του κλάδου, όπου η αύξηση των εταιρειών, των δραστηριοτήτων, των προϊόντων και των τζίρων του χώρου, τοσο περισσότερο κόσμο ζητάει».

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές επιλογές για την ενίσχυση των κλάδων είναι δύο. «Να κάνεις αλυσίδα εκπαιδεύοντας κόσμο από πανεπιστήμια και να τροφοδοτείς τον κλάδο και η δεύτερη επιλογή είναι να έχεις τόσο καλή δυναμική ώστε να φέρεις πίσω στην Ελλάδα επιστημονικό δυναμικό που φεύγει απο την χώρα».

Όπως είπε, αυτό που γίνεται απόπειρα να δημιουργηθεί, είναι η αλυσίδα που θα καταφέρει να κρατήσει τον κόσμο στην χώρα του, καθώς οι καλές θέσεις εργασίας χτίζονται με το βιομηχανικό οικοσύστημα.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Ζερβάκης δήλωσε ότι «εκπροσωπούμε το οικοσύστημα αναδυόμενων τεχνολογιών. Νεοφυείς εταιρείες και μεγάλες πολυεθνικές αναπτύσσονται εξελίσσοντας το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στον χώρο των υψηλών τεχνολογιών για διαφορετικές εφαρμογές, όπου οι ανοιχτές θέσεις είναι εκατοντάδες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αυτή είναι η σημαντικότερη πρόκληση αν θέλουμε να αναπτύξουμε το ελληνικό βιομηχανικό οικοσύστημα, το οποίο αποτελείται και από μεγάλες πολυεθνικές με κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα. Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι που καταφεύγουν στο εξωτερικό

Σχετικά με τους εργαζόμενους που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ο κ. Πότσης ανέφερε ότι θεωρεί «πως οι Έλληνες πάντα έφευγαν και πάντα θα φεύγουν, δεν το βλέπουμε πρώτη φορά. Είναι έμφυτη η προσπάθεια του Έλληνα να δει και κάτι επιπλέον. Το θέμα είναι να κάνουμε δύο συνδυασμένες ενέργειες».

Πιο συγκεκριμένα, «η πρώτη επιλογή είναι να μείνουν και να ασχοληθούν με αυτό που σπούδασαν και η δεύτερη επιλογή είναι να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι κάνουμε υψηλή τεχνολογία, ανταγωνιστική της αντίστοιχης του εξωτερικού».

Ακόμα, πιστεύει ότι όταν οι εργαζόμενοι δουν ότι έχουν καλό και ανταγωνιστικό χώρο, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Μπορούν και πρέπει να φύγουν για να φέρουν τεχνογνωσία πίσω».

Όπως τόνισε ο κ. Παπάτσας, «εγγυήσεις για θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, ζήτηση υπάρχει. Υπάρχει ένα κομμάτι των αποφοίτων που καλώς πάει να μετεκπαιδευθεί στο εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι μοιραία όταν πάνε στο εξωτερικό, μπαίνουν εκεί σε θέσεις εργασίας και αν τους προσελκύσουμε, είναι πολύ θετικό για την χώρα μας και για τις εταιρείες μας, γιατί έχουν τις αντίστοιχες εμπειρίες».

Είναι δυνατές αντίστοιχες αμοιβές με εκείνες του εξωτερικού;

Αναφορικά με την δυνατότητα της χώρας να προσφέρει ανταγωνιστικές αμοιβές, ανάλογες με εκείνες του εξωτερικού, ο κ. Πότσης υποστήριξε, για τον δικό του κλάδο ότι «τα προϊόντα που φτιάχνονται για το διάστημα είναι ακριβά, είναι η ελίτ της τεχνολογίας που πρέπει να ανέβει στο διάστημα και να λειτουργήσει αποδοτικά. Από τη φύση τους είναι ακριβά και δημιουργούν μια αλυσίδα αξίας που περνάει σε όλη την εταιρεία. Οι εταιρείες αυτές είναι οργανωμένες ώστε να δώσουν τις αμοιβές που χρειάζονται για να αποδίδει το προσωπικό με τα συγκεκριμένα στάνταρς».

Οι ανάγκες της αγοράς

Μιλώντας για τις ανάγκες της αγοράς ο κ. Ζερβάκης θεωρεί ότι «αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα, το κενό μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημίας, είναι υπαρκτό. Έχουμε εντοπίσει αυτό το κενό και έχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι φοιτητές, ακόμα και πριν πάρουν πτυχίο. Υπάρχουν πολυεθνικές στην Ελλάδα και συγκεκριμένες ανάγκες. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ακμάζον οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να μείνουν στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε, οι τεχνολογίες τρέχουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα τα πτυχία των σπουδών να αδυνατούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό εξέλιξης της τεχνολογίας.

«Σαν αποτέλεσμα το πτυχίο ενδέχεται να μην παρέχει επαρκείς γνώσεις για να βρεις δουλειά. Χρειάζεται upskilling, ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν τα skills και τις ειδικότητες για να μπουν σε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Η απορρόφηση των νέων από τις αμυντικές βιομηχανίες

Ο κ. Παπάτσας εκτίμησε ότι «αναμένεται ενίσχυση προς τις αμυντικές βιομηχανίες με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η αμυντική βιομηχανία ξεκίνησε με τις κρατικές δομές και την δεκαετία της οικονομικής κρίσης οι θέσεις αυτές χάθηκαν».

«Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για εμάς, να αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας και να μπει μια νέα γενιά. Αποτελεί έναν αρκετά αποδοτικό τομέα και ταυτόχρονα οι θέσεις αυτές δημιουργούν παράπλευρες θέσεις εργασίας», είπε κλείνοντας.

Παρακολουθήσετε live το συνέδριο του in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο