Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού από κεραυνούς και πυρκαγιές
Η Φαιστός, μαζί με άλλα πέντε μινωικά ανάκτορα, περιλαμβάνεται στη σειριακή εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που αιτείται η χώρα μας για το 2025.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, προχωρεί στη δημιουργία νέων υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, για την καθολική προσβασιμότητα των επισκεπτών αλλά και για την πυροπροστασία και την αντικεραυνική θωράκισή του.
Στη Φαιστό αναβαθμίζεται το υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
Με την επέκταση και ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος. Κρίσιμες παραδοχές είναι η μείωση των βροχοπτώσεων, η αυξημένη συχνότητα πυρκαγιών, η επέκταση του επισκέψιμου χώρου, η κατασκευή νέων κτηρίων και η βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών πυροπροστασίας.
Η επέκταση του αντλιοστασίου, η ενίσχυση του δικτύου πυρόσβεσης με νέο εξοπλισμό (10 εκτοξευτήρες νερού και 26 πυροσβεστικές φωλιές), συμβάλλουν στην αποτελεσματική κάλυψη του χώρου.
Για την πυρόσβεση αξιοποιείται το φράγμα Φανερωμένης και το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φαιστού, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη ροή. Το νέο πυροσβεστικό συγκρότημα τοποθετείται στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, ευάλωτος λόγω της εγγύτητας με τον Ψηλορείτη και της έλλειψης οργανωμένων μέτρων αντικεραυνικής προστασίας, χρειάζεται άμεσα παρέμβαση.

Προτείνονται δύο χώροι καταφυγής
Το υφιστάμενο στέγαστρο στο εκδοτήριο εισιτηρίων, δυναμικότητας 270 ατόμων, και ένα νέο στέγαστρο υποδομών, δυναμικότητας 400 ατόμων. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η προστασία του αντλιοστασίου πυρόσβεσης για τη διασφάλιση της λειτουργίας του, σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η άμεση ειδοποίηση επισκεπτών σε περιπτώσεις κινδύνου θα γίνεται μέσω μεγαφωνικής εγκατάστασης σε τέσσερα στρατηγικά σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Η επιλογή των σημείων εγκατάστασης έγινε με κριτήριο τη βέλτιστη κάλυψη του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, των διαδρομών των επισκεπτών, αλλά και του χώρου στάθμευσης.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη- ΕΣΠΑ 2021-2027.
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)

































































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442