Νέα Δημοκρατία: Ζυμώσεις βουλευτών για το επόμενο χτύπημα
Νέος κύκλος προετοιμάζεται στο γαλάζιο «αντάρτικο» στη Νέα Δημοκρατία με πιεστικές παρεμβάσεις για οικονομία, δημογραφικό, πρωτογενή τομέα, τοπικά έργα
Η εκστρατεία εξωστρέφειας της κυβέρνησης είναι εμφανής από την εντατικοποίηση της δημόσιας παρουσίας υπουργών και βουλευτών και των ανακοινώσεων προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Με αυτήν επιχειρεί το Μαξίμου να γυρίσει σταδιακά το πολιτικό κλίμα, να σπάσει ο κύκλος – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «προβληματισμού και αμηχανίας» για κυβέρνηση και κόμμα και να κινητοποιήσει εκ νέου στελέχη και ψηφοφόρους με σινιάλα αισιοδοξίας για την επόμενη διετία.
Βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία μοιράζονται ιδέες για το πώς θα φέρνουν στα κεντρικά τροπολογίες
Την ίδια ώρα που η κυβερνητική έδρα θέλει δημοσίως να δείχνει ότι αλλάζει ταχύτητα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται κάθε λογής ζυμώσεις – αν δεν εντείνονται κιόλας. Δεν είναι μόνο η κεντρική προσπάθεια για εσωτερικό συντονισμό με αλλαγές στον τρόπο συνεννόησης στο τρίγωνο Μαξίμου – υπουργείων – Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η προσδοκία αποσυμπίεσης των αντιθέσεων και της γκρίνιας στη ΝΔ.
Είναι επιπλέον οι βουλευτικές συνεννοήσεις, εκείνες που επιβεβαιώνουν ότι η ΚΟ παραμένει σε κίνηση και οι οποίες γίνονται είτε διά ζώσης με τα γνωστά γαλάζια τραπεζώματα είτε, κυρίως, τηλεφωνικά.
Είναι ενδεικτικό ότι «άναψαν» τα… γαλάζια WhatsApp – τα γκρουπ που έχουν στη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους τα μέλη της ΚΟ –, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο σχήμα των έξι συντονιστών-εκπροσώπων (Δ. Καιρίδης, Χρ. Καπετάνος, Στ. Πέτσας, Στ. Παπασωτηρίου, Στ. Κελέτσης, Δ. Μαρκόπουλος) στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Βουλευτές μοιράζονται ιδέες για το πώς θα φέρνουν στα κεντρικά τροπολογίες και ποια είναι τα θέματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Αλλοι προχώρησαν αμέσως σε τηλεφωνικές κρούσεις προς τους υπουργούς, ιδίως σε εκείνους των παραγωγικών χαρτοφυλακίων. Και αρκετοί ανοίγουν την επικοινωνία με μεγάλους φορείς και συνδικαλιστές στις εκλογικές περιφέρειές τους, καταγράφοντας αιτήματα και παράπονα.
Μπορεί να έχει ατονήσει, όπως περιγράφει βορειοελλαδίτης βουλευτής, το αρχικό μοντέλο αποστολής excel προς τα υπουργεία με τα «ανοιχτά» θέματα ανά περιοχή, τα οποία συγκεντρώνονταν κάθε μήνα στους επιτελείς της ΚΟ, ωστόσο από διάφορες γαλάζιες πτέρυγες μεταδίδεται πλέον ένα κοινό μήνυμα: η πίεση εκ των έσω δεν θα ατονήσει, αντίθετα το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη φαίνεται να παραμένουν στα βουλευτικά ραντάρ (της κριτικής). «Εχουμε κι εμείς τις δικές μας κίτρινες κάρτες – στην τσέπη» λέει ένας από την εξάδα των εκπροσώπων, προσδιορίζοντας ως νούμερο 1 θέμα της περιόδου την οικονομία – τις πτυχές της ακρίβειας και το Στεγαστικό.
Νέα Δημοκρατία: Αποφασισμένοι
Αλλωστε τα θέματα αυτά επιστρέφουν ως πιεστικά για την κυβέρνηση και μέσα από τα τελευταία γκάλοπ. Από τις παρασκηνιακές συζητήσεις προκύπτουν συνολικά πέντε «κεφάλαια», για τα οποία βουλευτές διαφορετικών τάσεων δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν δημόσια «για πιο καθαρές πολιτικές»: πέραν της οικονομίας, πρόκειται για το δημογραφικό πρόβλημα, τα άλυτα θέματα του πρωτογενούς τομέα.
Μια ιδέα δίνουν οι γαλάζιες φωνές που έχουν απελευθερωθεί και στη δημόσια σφαίρα, όχι μόνο με ομαδικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αλλά επιπλέον με μεμονωμένες παρεμβάσεις (Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χρυσομάλλης, Μ. Χαρακόπουλος, Τ. Δημοσχάκης κ.ά.): για την Τουρκία και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση ώστε να μην μπει από το παράθυρο στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης, για την έλλειψη συντονισμού σε συναρμόδια υπουργεία ειδικά μπροστά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των πληγέντων της Θεσσαλίας, για το Δημογραφικό και τις αποστάσεις του «βιοτικού επιπέδου» ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα κ.ά.
- Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στη Βουδαπέστη για φερόμενη κακοποίηση παιδιών σε κρατικά ιδρύματα της Ουγγαρίας
- Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]
- Ο δημιουργός του Grand Theft Auto προειδοποιεί για την AI: «Αν αφήσεις το κινητό να σκέφτεται για σένα, χάνεις τον έλεγχο»
- Κατρίνης: «Χωρίς κανόνες, διαφάνεια και στρατηγική η Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας» – Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου – Προσέκρουσε σε μπάρες σιδηροδρομικής διάβασης
- Άρης: Απουσίες και ερωτηματικά για την ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)









![Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6774268-1200x800-1-128x85.jpg)


![Γεννούν «σαν τα κουνέλια» τα αιγοπρόβατα της οικογένειας του «Φραπέ» [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6774268-1200x800-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442